Home Fjelltur Til snaufjellet på 2 timer fra Oslo

Til snaufjellet på 2 timer fra Oslo

Det er høstferie og nok igjen tid for fjelltur! Jeg tar med meg en likesinnet venninne, hennes barn, min nevø og litt lånte barn – så da er alt klart for en fjelltur rett over tregrensa.

Jeg har ikke lyst til å tilbringe mange timer i bil, så valget faller på Norefjell og Eggedalsfjella. Vi kjører fra Oslo, via Drammen og Eggedal, og parkerer bilen på Tempelseter. Nå har vi kommet såpass høyt i terrenget, så vi får ikke ekstremt mye stigning på veien inn til vår første hytte Toveseter. Det kan være greit når du har med en flokk unger i alderen 11-14 år.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Stien starter i lett bjørkeskog, på godt merket sti langs et lite tjern.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gutta boys tar seg en pust i bakken.

Vi starter på drøye 900 moh og når dagens høyeste punkt på 1100 moh ca 1 time før Toveseter. Herfra skal vi litt ned i terrenget igjen før vi når hytta på 980 moh. Det er tåkete, så utsikten uteblir. Hytta ser vi ikke før vi er 100 meter unna. Det er også litt vind og småregn i lufta, men det setter tydeligvis ikke noe demper på ungeflokken som går fortere enn de voksne faktisk klarer. Kanskje ikke så rart når 2 sekker er fullpakket med mat til 7 personer til 2 døgn. Og jeg er ikke den som sparer på kosen når jeg skal til fjells. Enhver hytte til hytte entusiast hadde himlet med øynene hvis jeg hadde fortalt hva som egentlig var oppi den sekken (men jeg er sikker på at de hadde vært grønne av misunnelse hvis de hadde sittet ved samme spisebord som oss…).

Jentene koser seg med varm kakao og marshmallows.
Jentene koser seg med varm kakao og marshmallows.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Toveseter
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mye sjarm og en nydelig malt dør!

Toveseter er en gammel seter som har beholdt den gode, gamle sjarmen. Innvendige er det gamle tømmeret bevart. Hytta er skjev og flere steder trekker det rett inn, men den gode gamle svartovnen varmer godt, og hytta blir fort varm. Fra Tempelseter til Tovetseter brukte vi 4,5 time med et par pausestopp. Lengden er ca 12 km.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Frostperler i lyngen er et sikkert høsttegn.

Når vi våkner neste morgen, finnes det ikke et snev av tåke igjen. Himmelen er knallblå uten en sky og vi har vid utsikt utover. Hvem skulle vel tro det da vi ankom i tåkehavet kvelden før. Her er det bare å hoppe i turklærne, få i seg frokost og pakke snippsekken for videre mars.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fjellet bader i nydelige høstfarger.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Noen ganger kan det ta litt tid å krysse en elv – ikke fordi det er vanskelig, men fordi vannflasker skal fylles opp, tømmes og fylles opp igjen. Og man må jo selvfølgelig sjekke om vannet 5 meter høyere opp smaker bedre enn akkurat der du fylte flasken.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det går oppover og oppover…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Flere kneiker som skal forseres.

Vi går tilbake den samme veien i ca 1 time. Da møter vi et stiskille, og vi velger den stien som går videre innover i fjellet mot Høgevarde. Hele dagen skal vi sakte med sikkert stige fra 980 høydemeter til hytta Høgevarde som ligger på 1400 moh. Skuldrene er såre etter gårsdagens tur. Vi vet at sekkene er lettere selv om det ikke kjennes slik ut. Ca halvveis stopper vi for å nyte en lang pause med varme arme riddere som stekes på medbragt primus. Sammen med kjeks, sjokolade og varm kakao glir det ned på høykant. Det er enstemmig vedtatt at det ikke finnes noe bedre sted å være akkurat nå!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det er utrolig at disse små krabatene klarer å lage så mye lyd som de gjør. En blanding av hvesing og piping.

Hele veien møtte vi lemen; små lemen, døde lemen, sinte lemen, redde lemen, raske lemen. De var overalt! Vi prøvde febrilsk å ta bilde av de, men de var litt for kjappe til at vi klarte det. Det så nok litt komisk ut der 2 voksne og 5 barn løp i alle retninger med kamera som våpen. Til slutt var det en som løp i en blindgate og hveste mot meg da jeg fanget han på kamera mitt.

De siste høydemeterne opp til hytta er seige og vi må bruke en dose overtalelse og motivering for å få alle opp til hytta. Inkludert denne lange lunsjpausen og flere sjokoladestopp, brukte vi 5,5 time på denne 13 km lange turen. Det var stor lykke da vi kom frem til Høgevarde og oppdaget at de serverte nystekte vafler der. Etter å ha innlosjert oss i en egen del av hytta med egen kjøkkekrok og stuedel, fått i oss litt vaffel og kald drikke, bar det opp til toppen av selve fjellet Høgevarde som ligger rett ved hytta. Denne toppen er 1459 moh og herfra kan du se hele 40.000 km2 av Norge – det vil si nesten 10% av det langstrakte landet vårt. Det er bare fra Gaustatoppen du kan se mer av Norge, så denne toppen er absolutt verdt et besøk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Høgevarde i solnedgang.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Selv etter 5,5 time til fots med sekk på ryggen, klatrer vi til topps på Høgevarde og har fortsatt 5 veldig fornøyde barn med oss!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
DNT hytta Høgevarde

Har du ekstra energi og kanskje ikke så tung sekk, anbefales det å legge turen innom Gråfjell som er Norefjells høyeste topp på 1466 moh. Den ligger mellom disse 2 hyttene og er også et fint dagsturmål om du velger å bo en ekstra natt på en av hyttene. Selv om denne toppen er høyere enn Høgevarde, sies det likevel at utsikten fra Høgevarde er best.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Siste etappe er bare nedover, og du kan se målet hele veien. Parkeringsplassen ligger rett nedenfor toppen Langås (1054 moh) som kan sees midt i bildet.

På dag 3 har du bare sjarmøretappen igjen. I tillegg til at sekken nå er tømt for mat og den er betydelig lettere, har du bare nedoverbakke igjen tilbake til bilen som står på Tempelseter. Den t-merkede stien er 6 km, men du kan også følge de merkede stikkene som viser vinterløypa. Den er ca 1 km kortere. Turen ned gjorde vi unna på bare en time.

Dette er en perfekt trekant du også kan gjøre unna på en helg. Ta gjerne den korteste etappen først og start turen til Høgevarde en fredag ettermiddag. Husk bare at du bruker lenger tid opp enn ned.

 

11 COMMENTS

 1. Jeg blir alltid like glad når jeg ser barn/ungdom som trives ute i naturen! Det ser nok en gang ut som en herlig tur 🙂 Supert at det også ikke er lenger enn et par timer fra Oslo bare. Passer jo perfekt som helgetur som du skriver!

  Digger forresten bildet av den lemen! xD

  • Ja, jeg prøver så godt jeg kan å smitte over litt turglede til den yngre garde – foreløpig går det veldig bra! Og den lemenfotograferingen var en vrien greie, men ble fornøyd med resultatet 🙂

  • Ja, vi har nok et litt kjøligere klima her oppe. Det fine med det er at du kan få klar og fin utsikt om man tar seg en topptur på denne årstiden! (Men det kan like fort bli tåke og regn også, desverre…)

  • He he…, men det ble nok den siste turen til fjells i år. En dag Etta, da har jeg fristet deg såpass mye med turene mine, at du rett og slett ikke klarer å holde deg unna! Da er det du og jeg som sitter over et spisebord og frotser i medbragt mat! En dag!

  • Ja, det er jo også perfekt om man er turist og har lyst til å besøke både storby og fjell på en og samme ferietur uten å reise altfor langt. Så kanskje noe å tenke på om du noen gang skulle snuble innom denne delen av Norge 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.