At padling er en helårsaktivitet har jeg nå nok en gang fått bekreftet. Etter å ha syklet oss gjennom nasjonalparken Molsbjerge og vært på ridetur på halvøya Helgenæs, tok vi turen til Kyst- og Fjordcenteret som ligger midt i naturparken Randers fjord på østkysten av Danmark. Her møter vi Carsten som skal ta oss med på kajakktur på fjorden og inn i jungelen av det høye sivet. Det høres jo ganske så eksotisk ut, gjør det ikke?

Vi får på oss våtdrakter og tar vindjakke og vindbukse utenpå. Det er november, men føles mer som en deilig septemberdag der solen varmer fra knallblå himmel. Temperaturen i vannet er derimot langt fra badekomfort, men med det lille både Hanne Marit og jeg har av padleerfaring, tror vi nok at vi skal klare å holde oss i båten. Våtdraktene er bare for sikkerhetsskyld. Og sikkerheten tuller vi ikke med!

Vi går ned til brygga der kajakken vår står klar. Jeg setter med bakerst og stiller inn pedalene som skal styre kajakken. Vi setter kajakken på vannet og klyver sånn passe uelegant ned. Litt vugging, men ingen velt. Da er vi klare og vi skal prøve å holde samme takt. Vi skal slå følge med en liten gjeng fra den lokale kajakklubben og heldigvis er de veldig tålmodige med oss. For det går hverken rett frem eller veldig fort.

Vi finner omsider en grei takt og klarer å holde sånn passe stø kurs. Vi padler på Randers fjord som er en fjordarm inn fra Kattegat. Etter et lite stykke svinger vi inn i en tett jungel av høyt siv og det føles med ett som om vi er et helt annet sted enn på en fjord i Danmark. Solen varmer godt og den eneste lyden vi hører er en og annen fugl og våre egne padleårer som bryter vannflaten.

Det er godt vi er på tur med Carsten. Han er den eneste som har full kontroll på det som for meg virker som en eneste stor labyrint. Her kan du faktisk padle deg bort. De små kanalene i sivjungelen er heller ikke så lett å se når du kommer ut på åpne områder.

Vannet her er veldig grunt og det er mye av det grønne sjøgresset. Carsten forteller at det er vanlig å ta dette med hjem og bruke det i matlaging. Tipset er å forvelle det lett og tilsette smør, salt og pepper. Jeg grubler et sekund på om jeg skal fylle båten med grønt gress fra fjorden, men konkluderer med at det blir litt vanskelig siden jeg er langt unna mitt eget kjøkken.

Etter en god time i kajakken i sivjungelen, må vi finne veien ut igjen. Løsningen blir denne gangen å padle samme vei tilbake. Det går litt fortere ut av jungelen enn inn. Teknikken vår blir stadig bedre og med litt veiledning på styrepedalene , så gikk det riktig så bra mot slutten.

Vi kommer ut på det åpne havet igjen og padler tilbake til start. Etter to timer i kajakken er det godt å strekke på beina. Man blir fort litt anspent i kroppen når man gjøre uvante ting (for å ikke snakk om hvor støle vi var etter rideturen dagen før!).

Vi takker Carsten for en fantastisk formiddag på fjorden sammen med han og kajakklubben. Vi får en varm kaffe og setter oss i bilen for å rekke neste vannaktivitet…

Kyst- og fjordcentret

Kyst- og fjordcentret har åpent hele året. De tilbyr utleie, guidede turer, kurs og masse aktiviteter for barnefamilier. En dagsbillett for voksne koster DKK 90,- og da er lån av kano inkl. i prisen.

Mer info på deres hjemmeside: www.kystogfjordcentret.dk

Dykking på Kattegatcentret

Kattegatcentret ligger som navnet forteller, ved Kattegat. Her har du havet tett innpå og på senteret kan du bli med under vannoverflaten for å se nærmere på hva som lurer seg der. Kattegatcentret er nemlig et stort akvarium. Vår neste aktivitet skal denne gangen skal skje under vann og vi skal få lov til å dykke i det som kalles ocenariet. Det skal være haier der, men av den helt ufarlige varianten.

Vi får utdelt hver vår våtdrakt og jeg åler meg nok en gang inn i denne. Utenfor garderoben venter dykkerinstruktøren med resten av dykkerutstyret. Jeg får på meg vesten med oksygenflasken og blir overrasket over hvor tungt utstyret er. Jeg vagger meg til bassenget vi skal dykke i og får en briefing på hva jeg skal og ikke skal gjøre. Jeg har heldigvis hatt et prøvedykk en gang tidligere og er derfor ikke helt ukjent med hva dette dreier seg om. Forskjellen fra den gangen er ca. 15 grader i vannet! Det kjenner man!

Hanne Marit går først ned i bassenget. En nysgjerrig rokke kommer opp og vil hilse på. Den er så søt og morsom, men man skvetter jo så klart når den plutselig dukker opp fra intet.

Så er det min tur og min første reaksjon er jo at vannet er iskaldt – noe det naturligvis er i havet i november. Fiskene i ocenariet er jo også vant til å ha det kaldt, så temperaturen er jevnt over mellom 7-12 grader (litt avhengig av årstid).

Jeg kjenner det kalde vannet trekke inn under våtdrakten. Jeg må bare pine meg gjennom noen minutter før kroppsvarmen får varmet opp vannet inntil kroppen min og det vil føles behagelig å dykke. Vi svømmer litt i overflaten for å få opp temperaturen før vi dykker ned til bunnen for å utforske dyrelivet der nede. Dykkerinstruktøren slipper ut luft fra beltet mitt og jeg synker sakte men sikkert ned. Jeg er ikke akkurat den født havfrue, men etterhvert klarer jeg å holde meg i vannrett posisjon og kan svømme kontrollert sammen med de andre fiskene. Noen barn på andre siden av glasset vinker ivrig til meg. Jeg vinker tilbake og kommer jo på at jeg er like mye på utstilling som fiskene i oceanariet.

Etter 20 minutter gjør dykkerinstruktøren tegn til meg at vi skal opp igjen. Jeg kjenner at kroppen er såpass kald at en varm dusj står høyt på ønskelista. Jeg forlater fiskene og karrer meg opp på det tørre elementet. Da kommer plutselig tyngden på oksygenflasken tilbake og jeg må jobbe et par sekunder for å gjenvinne balansen.

Info om dykking i oceanariet

Et prøvedykk i ocenariet kan gjøres av alle over 12 år. Du trenger ingen erfaring fra før. Selve dykket tar ca 20 minutter, og det kommer i tillegg ekstra tid for omkledning og opplæring. Pris DKK 800,- inkl lån av komplett utstyr og inngang til Kattegatcentret.

Er du sertifisert dykker, kan du dykke uten instruktør. Da koster et dykk DKK 755,- som også inkluderer lån av komplett utstyr.

Mer info på deres hjemmeside: www.kattegatcentret.dk

Lübker SPA & Wellness

Etter en god natt søvn etter en aktiv gårsdag, våkner vi opp til nok en aktivitet som har med vann å gjøre. Nemlig SPA-aktiviteter! Det kunne ikke vært mer perfekt å avslutte denne aktive turen med noen timer i et SPA-anlegg. For å komme i helt riktig modus, skal vi gjennom en yogaøkt på morningen først. Oooohhhhmmmmm!!!!

Vi møter yogainstruktør Laila Elkjær som skal ta oss gjennom en helt privat morgenyoga. Hanne Marit og jeg finner oss raskt til rette på yogamatta. Under timen blir det flere påminnelser på hvor støle vi er etter alle aktivitetene vi har vært gjennom de 3 siste dagene. Jammen på tide at vi kunne fokusere litt på tøy og bøy for aktive kropper! Etter en utrolig lang og deilig økt på yogamatta, var det bare å finne frem badetøy og badekåpe! Vi tusler inn i SPA-avdelingen og jeg starter det hele med en kopp te og litt frukt foran peisen. Utendørs boblebad, badstu og dampbadstu står for tur. Jeg kan bruke flere timer på å tusle fra det ene stedet til det andre. Jeg kan rett og slett aldri få nok av SPA!

Lübker SPA og Wellness tilhører Lübker Golf resort og de fleste gjestene er dagsbesøkende. Hele wellnessenteret er på 3500 m2 og er et stort opplevelsessenter for hele familien. Det subtropiske badet har basseng og aktiviteter perfekt for barnefamilier.

Du kan også bestille SPA-behandlinger hvis du vil unne deg den lille luksusen ekstra.

Mer info på deres hjemmside: www.lubker.com

Har du fått med deg mine tidligere innlegg fra denne turen?

Altså – det er deilig å være aktiv i Danmark! Kunne du tenke deg å prøve noen av disse aktivitetene?

På denne turen var jeg invitert av Visit Denmark og Visit Djursland. Turen ble gjennomført november 2018. 

Previous articleVil du bli med på skiferie til Bulgaria?
Next articleRoque Nublo – en monolitt, 360 graders utsikt og selve symbolet på Gran Canaria

3 COMMENTS

  1. Danmark har så mye å by på. Jeg forsetter å bli overrasket over hvor mye spennende som finnes i naturen der, veldig fint å lese om dette stedet. Hadde vært spesielt gøy å prøve dykking der 🙂

    • Hei Jørn! Ja, det er så mange destinasjoner som overrasker meg også! Kajakk var en av tingene jeg ikke tenkte på som en perfekt aktivitet å gjøre i Danmark – noen ganger skjønner jeg at jeg tar grundig feil! He he… 😉

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.