Det er nesten flaut å si det, men jeg tror jeg er en av veldig få nordmenn som ikke har vært i Spania. Men ikke nå lenger! 6 dager til rådighet med min kjære og jeg vil gjerne utforske litt når jeg først har kommet meg til Spania – landet som over en million nordmenn reiser til hver år! Dere kjenner jo meg, jeg skal ihvertfall ikke dit alle andre drar – så turen går til den mindre kjente byen Vilafranca del Penedés. Dette er en markedsby midt i hjertet av Katalonias viktigste vinregion. Regionen Penedés er mest kjent for sin cava, og nettopp derfor har jeg valgt å bo på et av de få hotellene i Katalonia som har hotell tilknyttet til vingården.

Mastinell Cava & Hotell er et 5 stjerners hotell med bare 12 rom. Hotellet ligner en stabel vinflasker og de har tidligere fått en arkitekturpris for sitt design. Rommet skal visualisere at du er inne i en flaske og sirklene i vinduene er bobler. Gjennom boblene har du en fantastisk utsikt til vinmarkene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi blir møtt i resepsjonen av eieren og 2 kalde glass med egenprodusert cava. Etter en stressfull morgen med tidlig fly og leiebilkaos, var dette meget smakfulle dråper. Hotellets restauranten er neste stopp, og der serverer de en 3 retters meny inkludert vin og cava. Siden det ikke sto noen priser på menyen, ble jeg litt skeptisk. Og min sunne fornuft sier at man spør ikke om sånt på et 5 stjerners hotell. Det er vel liksom sånn man bare skal vite? Ja, ikke er jeg veldig bortskjemt i denne 5 stjerners verdenen. Overraskelsen ble derfor veldig gledelig da regningen for 2 personer kom på 58 Euro! Mett og lettere bedugget – før klokken 16:00 på en søndag! O´hellige ferie!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Etter lunsjen fikk vi sjekke inn på rommet, og der var sto det jammen meg en hel flaske cava i kjøleren og ventet! Er det virkelig sånn det er å innkvartere seg på en vingård? Flasken ble spart til en senere anledning, bare sånn i tilfelle du lurte altså…

Fra sengen har du direkte utsikt til vingårdene. Alle rom har hvert sitt navn. Vi får utdelt Macabeo, som jeg senere lærer er en av de tre druesortene som er mest vanlig brukt til cava. Rommene har seperat wc og dusj og vasken er sentral plassert bak sengen. Lekre rom og stilig design. I tillegg er det personlig og intimt. Akkurat min type hotell. Synd vi bare har en natt til rådighet. Igrunn kanskje like greit med tanke på alle den gode cavaen som regelrett flyter rundt deg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dagen etter fikk vi en omvisning på vingården av Hannah. Ikke visste jeg at det var så lang prosess for å lage cava. I motsetning til hvitvin som gjennomgår én fermenteringsprosess, skal cavaen gjennomgå 2 slike prosesser. 17 meter under jorden finner vi det aller mest hellige rommet: vinkjelleren. Her er temperaturen konstant mellom 18 og 20 grader og luften inneholde 80% fuktighet. Alt på denne gården foregår manuelt og de produserer 300.000 flasker i året, det meste cava, men også et par hvite viner og kun en type rødvin. I kjelleren ser jeg flere håndskrevne skilt, og det viser nøyaktig antall flasker og når den ble produsert. Noen av flaskene er Grand Reserva og skal ligge minimum 4 år. På et av skiltene ser jeg at den skal ligge i 10 år! Ser ut som jeg må komme tilbake når denne er klar!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi var i Vilafranca del Penedés en søndag, og på søndager har spanjolene, ihvertfall i denne byen, en eneste lang siesta. Det meste i byen var stengt, og det var kun på den åpne plassen Sant Joan vi så tegn til liv. Her var det derimot en del liv der det blant annet var et orkester som kalles cobla. Til denne musikken som et cobla spiller, danses katalonias nasjonaldans; sardana. Danserne tar hverandre i hendene og danner ringer. Utifra ansiktsutrykkene til danserne, inneholder dette kompliserte, korte og lange trinn og de hopper helt nøyaktig likt. Sardena danses på lokale fiestaer. Jeg fikk vite at den påfølgende mandagen var en offisiell helligdag i denne provinsen, og jeg lurer på om denne sammenkomsten nettopp var en slik fiesta. (La Patum er en Kristi legemsfest i overgangen mai/juni, og det var jo akkurat da vi var her).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vilafranca del Penedes ligger ca 45 minutter med bil fra flyplassen i Barcelona. Det er verdt å merke seg at hotellets restaurant er stengt søndag kveld (kun åpent for lunsj) og hele mandag, og etter min smak bugnet det ikke av gode restauranter i den lille byen. Det kan kanskje skyldes at det meste også var stengt denne søndagen vi var der. Hvis du klarer, ville jeg unngått å komme disse dagene. Jeg skulle veldig gjerne ha prøvd restauranten på hotellet utenom lunsjen også.

Et alternativ til å leie bil, er å ta tog til Sitges (30 minutter fra Barcelona) og buss eller taxi ca 15 minutter herfra.

Pris på overnatting er som vanlig avhengig av etterspørsel og sesong. Vi betalte i underkant av 1900,- NOK for et dobbeltrom inkl frokost (juni 2015).

Previous articleSingel, duo eller gruppetur?
Next articleSitges – et lite stykke syden utenfor Barcelona

6 COMMENTS

  1. Dette er et kjempefint hotell. I hjerte av vin og cava. Her kan du også tråkke på druer i stamp:) fin side!

  2. hahah du skal absolut ikke være flov – jeg har heller aldrig været i Spanien. Schhh! Det er sjovt, hvordan det næsten er en forbrydelse her i norden. Hvordan kan man ikke have været i Spanien?! Håber du nyder turen og oplever «off the beaten path»-Spanien, så du kan inspirere sådan én som mig til at drage afsted en dag 🙂

    • He he… det er godt å høre at det finnes flere som meg! (Selv om jeg nå lenger ikke er blandt de som aldri har vært der da…). Jeg drar gjerne tilbake til ukjente perler som dette! Det er jo det lokale livet som er moro å få med seg!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.