Det er mange måter å reise på, og alle har sin favoritt. Jeg har en samboer som heldigvis også er glad i å reise. Siden jeg kanskje er hakket mer ivrig enn han, hender det jeg reiser uten han også. Å reise helt, helt alene, det må jeg innrømme at jeg ikke er så innmari god på. Ikke fordi jeg ikke vil reise alene, men fordi det stort sett har endt opp med at min samboer eller en venninne blir med eller fordi jeg har hengt meg på en gruppetur.

Min neste tur er en gruppetur. I begynnelsen visste jeg ikke helt hva dette innebar. Gruppetur er ikke synonymt med chartertur, bare la oss få det avklart. Det er ikke det at jeg har blitt lat og ikke gidder å gjøre noe av planleggingen selv, men ved å melde deg på en organisert gruppetur sparer du seg selv for mye arbeid og planlegging av logistikk. På denne kommende tre ukersturen skal jeg rekke innom mange plasser, jeg skal ha 9 flighter i tillegg til buss, tog og båt. Og for å ikke glemme en haug av forskjellige overnattinger.

Hadde jeg skulle loffet rundt med ubegrenset tid, hadde jeg nok helt klart valgt en litt annen variant. Da kan man ta ting mer på sparket og la tilfeldighetene føre deg til neste destinasjon. Da kan man bli igjen på steder man trives ekstra godt på eller bare haste videre om man ønsker det.

Ved å reise på gruppeturer blir man også lettere kjent med andre, ihvertfall hvis du er av den litt sky typen. Blir det for mye kjas, kan man bare trekke seg til sitt og nyte å være for seg selv. Husk å bestille enkeltrom hvis dette er viktig for deg. Alt avhenig av hva slags tur du melder deg på, så vil gruppene variere i størrelse. De gruppeturene jeg har vært med på, har vært fra 8 til 16 personer, noe jeg syns er akkurat passe.

Fordeler ved gruppereiser:

Avslappende og bekymringsfritt – skjer det noe uforutsett, har du en guide som tar tak i problemene.

Sosialt og hyggelig – fin måte å bli kjent med nye mennesker på om du ikke har noen andre å reise sammen med.

Tidsbesparende – du sparer mye tid på planlegging og du kan nyte hvert minutt av turen.

Ulemper ved gruppereiser:

Du er ikke like fri til å gjøre akkurat hva du vil, når du vil. På den annen side kan du bare trekke deg litt unna gruppen om det blir for mye, og skulle du velge å stå over en dag med utflukt eller en felles middag, så er dette som regel helt uproblematisk.

2015-05-20_0001
Min tur til Kilimanjaro var en gruppetur.

Når jeg sa at min neste tur, var en gruppetur, så mente jeg min neste store tur, den som går til Galapagos øyene og Peru. Om en drøy uke reiser jeg til Barcelona og områder rett utenfor. Da skal jeg reise med min samboer og jeg er helt og holdent min egen tursjef. Her bestemmer jeg alt selv – hvor vi skal bo, spise og evnt hvilke utflukter vi skal på. På denne typen reiser, planlegger jeg igrunn alltid alt selv.

Min samboer er min aller beste reisepartner. Nå er ikke han så vanskelig å overtale heller og det er jeg som stort sett tar valgene. Han blir oftest happy… heldigvis! Skulle det være ting jeg absolutt har veldig lyst til å gjøre som han ikke vil, så splitter vi oss opp noen timer og møtes igjen til middag. Når man reiser med noen, enten det er kjærester eller venninne/kompis, er det viktig å tenke på at alle ikke har samme ønsker. I stedet for at den ene skal gå å surmule, så syns jeg det er et godt valg å splitte seg. Det er jo like mye min ferie som den jeg reiser sammen med, og vi snakker jo bare om en halv eller en hel dag. Ikke alle liker å vandre time ut og time inn på museer og absolutt ikke alle liker å sykle seg gjennom byer.

Fordeler ved å reise to:

Du har en reisepartner du kan planlegge med og en som hjelper deg med å ta valg underveis på reisen.

Du har alltid noen å spise alle måltidene med og ligge å skravle med til langt utpå natt.

Ulemper ved å reise to:

Jeg har ennå ikke funnet noen ulemper ved å reise bare to. Det eneste for min del, er at det kan være litt vanskelig å bli kjent med folk når man reiser som par, men det er nok mer en sak om å tørre å ta mer kontakt med folk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det er veldig hyggelig å ha med kjæresten på slike opplevelser som dette.

 

Fordeler ved å reise alene:

Du er din egen herre over alle valg underveis på reisen. Full frihet med andre ord. Ingen sure miner om du vil endre planene i siste sekund.

Du tvinger deg selv til å ta kontakt med andre og det er lettere å bli kjent med andre som også reiser alene.

Ulemper ved å reise alene:

Enkeltrom er aldri halv pris i forhold til et dobbeltrom.

Du har ingen å rådføre deg med eller noen som hjelper deg med å ta avgjørelser.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
I Berlin har jeg vært på tur alene. Det blir ihvertfall en del selfies på alenetur!

Som alenereisende har jeg ikke mange erfaringer, men jeg både hører og leser at mange har positive erfaringer med dette.

Siden jeg reiser så mye som jeg gjør, så syns jeg det er deilig med litt variasjoner i måten man reiser på.

Hva er din favoritt når det gjelder å reise? Alene, med kjæresten/venninne/kamerat eller gruppetur?

Previous articleMiniguide til terrengsykling
Next articleOm å sove i en flaske med bobler

6 COMMENTS

 1. En mindre gruppe venner eller to er min absolutte favoritt. Jeg reiser nå og da alene, men gjör dette kun når jeg ikke får med meg noen på en reise jeg har lyst til å gjöre. Alene på dagtid er ok, men på kvelden blir det for kjedelig for meg. Jeg er ett sosialt vesen som liker å ha noen å väre sammen med, men ikke på den måten at jeg går alene til en bar og bare går frem til noen fremmede for å bli kjent.

  /Lena

  • Ja, akkurat slik føler jeg det også. Dagene er helt ok, men kveldene blir altfor ensomt. Å sitte alene på restaurant er ikke min greie heller. En mindre grupper venner er helt klart det beste, men er faktisk det jeg syns er aller mest vanskelig å få til. Jeg bestemmer meg som regel først hvor jeg vil dra, og så er det ofte valg av destinasjon som avgjør hvordan jeg reiser… he he:-)

 2. Jeg liker best å reise med mannen min. Det er fint å ha noen å dele opplevelsene med, og det er også greit å slippe å måtte holde styr på absolutt alt selv hele tiden.

  Før vi møttes reiste jeg mye alene, og jeg trivdes veldig godt med det også. Jeg reiser gjerne alene igjen når det passer sånn. Det er så enkelt når man bare har seg selv å tenke på. Ulempene er som sagt at det er dyrt og at alle bildene av en selv blir selfies, haha.

  For noen år siden så jeg på gruppeturer som noe for uselvstendige reisenybegynnere. Nå elsker jeg gruppeturer! Mange steder er det både lettere og bedre med gruppetur enn å reise selvstendig, og man blir alltid godt kjent med folk på slike turer. Noen av de mest bereiste menneskene jeg kjenner har jeg møtt på på gruppeturer, så det er absolutt ikke bare for nybegynnere slik som jeg en gang i tiden trodde.

  • Jeg er så enig med deg når det gjelder gruppeturer. Fra de som aldri har prøvd dette, hører jeg at de er svært skeptiske. Og jeg var det selv før jeg dro på min første gruppetur. Det er nok helt klart flere reisevante på gruppeturer enn «nybegynnere». Men det er vel kanskje også når man har reist en del på egenhånd at man setter mer og mer pris på å la andre styre skuta litt, så man bare lene seg tilbake og bare nyte det hele i fulle drag selv… he he 🙂

 3. Jeg synes fremdeles at det føles litt rart å reise alene, så på lengre turer har jeg en tendens til å hoppe på en gruppetur i siste liten. Jeg er utrolig dårlig på logistikk, så det er litt luksus at det alltid finnes noen som kan lose meg på riktig buss/tog/fly haha 🙂 I tillegg blir man jo utrolig godt kjent med kule mennesker på veldig kort tid 🙂

  • He he…, ja den logistikkbiten er gull at noen gjør for deg og i tillegg passer på at du kommer på riktig transportmiddel til riktig tid… Er nesten verdt å betale litt ekstra for det. Jeg er grunn veldig glad i å søke og å lete opp ting på nettet og sette sammen en tur selv, men når det kommer til å få alle puslebitene til å passe sammen – da kan det fort gå litt rundt for meg!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.