sponset-reise-nyNord for Ohridsjøen i Makedonia, helt inntil grensen til Albania, finner du Vevcani. Hvis man ikke vet bedre, er landsbyen Vevcani som en hvilken som helst annen landsby, men det er den altså ikke. Det offisielle navnet er Republic of Vevcani, også kjente som den uavhengige republikken Vevcani.

Vevcani

Etter oppløsningen av Jugoslavia, ble Vevcani den 19. September 1991, en selverklært stat. Allerede i April 1993 ble de innlemmet i Struga kommune og republikkstaten ble historie. Siden 2000 har Vevcani vært det vi kaller en mikronasjon.

En mikronasjon er en enhet som minner om en selvstendig stat, men som normalt bare eksisterer på papiret, på internett eller i noens tanker. Noen av mikronasjonene har klart å etablere seg slik at de opptrer som en nasjon utad, uten å være anerkjent av verdenssamfunnet. – Wikipedia

En mikronasjon har ofte eget flagg, egne mynter og sedler, pass, frimerker etc. Og så har Vevcani. Hele bakgrunnen for å ville være en selvstyrt nasjon, var etter store demonstrasjoner fra folket mot regjeringen for å bevare de naturlige kildene i området. Regjeringen ville bygge om og omdirigere alle de naturlige vannkildene til Struga. Innbyggerne sto på sitt og fikk beholde sine naturlige vannkilder, som i dag forsyner hele landsbyen med krystallklart og rent vann fra naturlige kilder.

Vevcani

Siden landsbyen er beriket med sine kraftige kilder, kan du se flere vannmøller her. Jeg tar en titt i en av dem, og selv om denne har ligget brakk i mange år, kan du fortsatt se tydelige rester av melet som ble malt opp inne i denne vannmøllen. Alle spindelvevene som henger i taket, er belagt med et tynt lag av hvitt mel.

Vevcani

Vevcani er med sine mange kilder som sildrer og renner ned fra fjellet, svært så sjarmerende og idyllisk. Det er bygget fine stier og steinlagte små veier langs kildene. Så dette er et perfekt sted for ro og avkobling eller hvorfor ikke ta en piknik her?

Vevcani

Siden Vevcani ligger ved foten av Jablanica fjellet,  er det derfor perfekt å kombinere en tur opp hit med en aldri så liten vandretur videre innover. Her er det grønt og frodig og det første stykket er som en vandring gjennom en eventyrskog.

Vevcani

Vevcani

Enten du har vandret en tur i de frodige skogene på vei opp til fjellene, eller om du bare har tatt en idyllisk tur langs kildene rett ovenfor landsbyen, så er det uansett perfekt å nyte en deilig og lokal lunsj på restauranten Kutmicevica. Her er det både hjemmekoselig og trivelig, med rustikke møbler og smårutede duker. Og ikke minst, du kan nyte måltidet sammen med en nydelig utsikt!

Vevcani

Vevcani

Fakta om Vevcani

 • I Vevcani er de kristne, mens nabolandsbyene er muslimske. Bare dette alene er jo grunn til konflikter, men heldigvis lar de ikke dette påvirke hverandre.
 • Det offisielle språket er vevcanese
 • Størrelsen på mikronasjonen er i underkant av 23 km2 – til sammenligning er Oslo 454 km2, altså 20 ganger større enn Vevcani.
 • Innbyggere er drøye 3.600
 • I tillegg til den offisielle valutaen Makedonske denarer, bruker de også sin egen valuta, Vevcani licnik.

Motto: Thank you God for beeing a Vevcanese


Vevcani

Tar du turen hit i januar, vil du oppleve det årlige karnevalet som feires i landsbyen. Dette er et stort kaos av gatefest og parader der man går utkledd i egenlagde kostymer. Ved festens ende, brenner man alle kostymene og det er bare å sette i gang med å planlegge neste års kostyme. Man bruker gjerne opptil ett helt år på dette kostymet som skal være hemmelig helt frem til den tas frem til paraden.

Turen er gjennomført i regi av Hiking the Balkans. De gjennomfører aktive turer i hele Balkanområdet. Fokuset er fjellturer med innslag av kulturelle besøk. Turen ble gjennomført i mai 2016.

Previous articleMurakamis monsterkunst på Astrup Fearnley Museet
Next articleBelgia utenfor allfarvei

6 COMMENTS

  • Ja, jeg lurer på om de praktiserer dette språket (vevcanese) også. De er jo ikke akkurat så mange innbyggere der 🙂 Det er ikke så altfor lenge til det begynner å bli litt grønt her i Norge også – det ser jeg frem til!

 1. Uhhh! Det lyder spændende 🙂 Vi skal til Makedonien i juli – og vi har en dreng med i klapvogn (15 måneder gammel). Kan man komme rundt med klapvogn? Og ikke mindst – kan man komme op til den restaurant I skriver om, Kutmicevica, med klapvogn?
  På forhånd tak for hjælpen 🙂

  • Hei Anne Kirstine og takk for at du tok turen innom bloggen? Gled dere til Makedonia. Det er et fantastisk land! Jeg mener å huske at det skulle være greit å komme seg rundt med barnevogn generelt. Vevcani ligger oppover i en liten fjellside, så det er ganske bratte bakker i landsbyen. Dere må uansett ha bil for å komme hit da Vevcani ligger litt utenfor allfarvei, men det er absolutt verdt å ta turen hit. Ohrid er nesten et must, men dere har kanskje allerede planlagt å dra dit (veldig populært turistmål). God tur! ?

 2. I know it may sound strange, but many Vevcani are already residents of the Scandinavian countries, especially Sweden and Denmark. During the summer some of them come home on vacation in Vevcani and then we joke that there are many similarities in our dialect which is especially different from the Macedonian language and has a characteristic Scandinavian pronunciation and variations of the letter „e„. A few years ago we had as an anonymous guest, a famous Scandinavian writer who told us that Vevcani is the ideal writers retreat for Scandinavian writers, far enough from the capital, close enough to water, and more than enough alcohol.

  PS: My father is author of the lichicks (money) the flag and many more 🙂 regards!

  • Hi Darko! Thank you so much for your comment and very interesting information! And wow, this I didn´t know! I will keep that in mind when I visit Vevcani next time (probably next year). Best regards, Elisabeth

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.