Riga, den sjarmerende hovedstaden i Latvia, kan by på mye. Du rekker fint over byen på en vanlig helg, og med en kort flytur på under 2 timer fra Oslo, er dette en perfekt tur enten det er med venner eller en romantisk tur med kjæresten.

Her har jeg samlet mine 7 beste tips for en førjulshelg i Riga.

1. Besøk det travle markedet – Central Market

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMitt første tips handler igjen om mat. I forrige innlegg fortalte jeg dere om de beste restaurantene i Riga, men denne gangen skal vi ut for å ta en titt på hvor de lokale råvarene blir handlet. Jeg elsker å ta turen til lokale markeder, også matmarkedet. Her kan du lære mye om et lands matkultur og mattradisjoner. Rigas Central Market er et gigantisk matmarked som daglig besøkes av 15.000 mennesker. Hele mathallen er bygget i de gamle zeppelin hangarene fra 1. verdenskrig. De opprinnelige hangarene var over 37 meter høye, så det de gjorde var å bruke den øvre delen og senke denne ned til en mer praktisk høyde. Dette var for å spare unødvendig bruk av strøm til oppvarming. Paviljongene er i dag litt over 20 meter og har allikevel en følelse av å være gigantiske. Den ligger også praktisk plassert nede ved elven slik at fiskebåtene enkelt kunne levere nattens fangst direkte på markedet. I 1931 ble dette også utenfor Latvia regnes som ikke bare det største, men også det beste markedet. I 1998 ble Riga Central Market satt opp på UNESCOS verdensarvliste.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet er ikke bare innendørs du finner lokale bønder og handelsfolk. Utenfor selges sesongens varer, og nå i begynnelsen av desember finner du lokale epler og tranebær som sesongens spesialitet. Innendørs er det en egen hall for kjøtt, for fisk og for bakervarer og meieriprodukter. Og innimellom alt annet du måtte finne på å spise.

På restaurantene vi var innom, fikk vi alltid smake på hjemmelaget og fersk brød, og de mørke brødene laget av 100% rug med surdeig, ofte fylt med litt ekstra nøtter eller frø, noen med karve også, syns jeg var svært så smakfulle. Guiden vår Janis, forteller også at et slikt brød kan holde seg opp til 3 uker. Et brød på størrelsen som er avbildet, veier hele 4 kg! Mye kraft og energi i et slikt brød med andre ord. Ikke overraskende nok kjøper jeg med meg litt brød hjem og skal se om jeg klarer å knekke oppskriftskoden slik at jeg kan bake disse herlighetene selv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Gamlebyen og utsiktstårnet i St. Peterskirken

Gamlebyen er liksom selve hjertet i Riga. Det er i disse trange middelaldergatene det er hyggelig å vandre. Besøke de små, lokale butikkene og se den flotte arkitekturen byen har å by på. Det er her de fleste severdighetene ligger, og mitt tips er å ta turen opp i tårnet på St. Peterskirken. Det koster 9 Euro for å komme opp i tårnet, og herfra har du en fantastisk utsikt over hele Riga.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. House of the Black Heads

Et annet typisk kjennemerke på Riga, er House of the Black Heads. Dette huset, eller slik jeg ser det: disse to husene finner du på plassen rett nedenfor St. Peterskirken. House of the Black Heads er bygget i gotisk stil og er nok de mest fotograferte i hele Riga. Den opprinnelige bygningen er fra 1400-tallet og var et tilholdssted for ugifte, tyske kjøpmenn, men ble bombet og fullstendig ødelagt under den 2. verdenskrig. I 1999 var rekonstruksjonen ferdig og i dag er den midlertidig bebodd av Latvias president.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Julemarkedet ved Rigas domkirke

På denne tiden av året er det julemarked flere steder i byen. Det hyggeligste er markedet midt i gamlebyen, som ligger rett ved domkirken. Med kirken i bakgrunnen blir det en riktig så hyggelig stemning blant bodene som selger alt fra hjemmelaget håndverk som syltetøy, pepperkaker, smykker, brente mandler, votter og sokker og selvfølgelig deres egen versjon av gløgg; Riga Balzam, en krydret drikk (med alkohol) som blandes med for eksempel varm solbærsaft.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Frihetsmonumentet

OLYMPUS DIGITAL CAMERASelve landemerket til Riga er Frihetsmonumentet. Monumentet er et viktig symbol på Latvias frihet, uavhengighet og selvstendighet. Monumentet ble avduket i 1935 og ble finansiert med private donasjoner. Ligger rett utenfor gamlebyen ved kanalen Pilsetas. Her er det også fint å vandre langs kanalen. Ikke glem å gå forbi den vakre operaen som er like ved.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. Opplev de vakre Jugendstilhusene i Alberta iela

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFlere steder i Riga finner du bygninger som preges av Art Nouveau eller Jugendstil, og ble bygget i perioden 1890 til 1920. Over 800 bygninger faktisk, noe som gjør dette til et av de mest prominente samlingen av Jugendstilbygninger i verden. Flotte utsmykkede fasader med masse detaljer, ornamenter og stukkaturer. I gaten Alberta iela finner du flere eksempler på byens fasader i Jugendstilen. Ta gjerne en titt innom Riga Jugenmuseum når du først er i området.

7. Unn deg litt hverdagsluksus og besøk et SPA

Riga er kjent for sine mange SPA sentre. Ønsker du å unna deg litt ekstra luksus, ville jeg tatt turen til ESPA Spa Riga. Kjent for å være et av de beste i Riga, ja kanskje hele Latvia. Dette lekre SPA senteret har hele 6 etasjer du kan boltre deg på. I den nederste etasjen kommer du inn i en resepsjon med en hyggelig caféavdeling. Videre opp finner du det jeg vil kalle  den ”aktive etasjen”, her finner du et lekkert fitnesstudio, svømmebasseng og flere badstuer. Videre oppover finner du garderober og behandlingsrom. Øverst, med et glasstak som gir deg en følelse av frihet, finner du et utendørs basseng og både vanlig badstu og dampbadstu, en hyggelig lounge med peis og et rom med myke liggestoler der du bare kan la kroppen roe helt ned og la tankene flyte. I tillegg til å nyte fasilitetene, får jeg en deilig massasje av en av de flinke massørene. Jeg har tidligere prøvd en av de rimeligere SPA (eller de som kaller seg et SPA) og blitt temlig skuffet. Det ble jeg ikke denne gangen. Her bruker de utdannede massører og jeg trengte ikke fortelle hvor skoen trykket, for å si det sånn. De har flere typer massasje, og en behandling på 50 minutter koster 97 Euro.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAI tillegg til massasje, tilbyr de et godt utvalg med hud- og kroppspleie. Det finnes også egne behandlinger for menn eller for deg som er gravid.  En av mine favoritter når jeg går på SPA, er full kroppsskrubb der jeg blir pakket inn som en mumie innsmurt med et eller annet som skal gi deg babymyk hud. En slik Body wrap pakke koster 99 Euro for 80 minutter. Dette skal jeg nok unne meg neste gang jeg tar turen hit!

Mer informasjon finner du på hjemmesiden: www.espariga.lv

Denne reisen er planlagt og gjennomført i samarbeid med Nordic Nomads og Live Riga.

Previous articleKulinariske Riga
Next articleEksotiske Istanbul

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.