Hvor blir egentlig årene av? Jeg syns ikke det er så lenge siden jeg satte meg ned for å oppsummere 2015, og nå er jeg jammen meg i gang med å oppsummere reiseåret 2016. For i tradisjonens tro er det jo på sin plass med en årskavalkade dette året også…

Januar

Nord-England

Rett før vi avsluttet denne litt kalde og mørke januar måned, ble jeg invitert av Visit Britain på en tur til Nord England. Jeg hadde faktisk ikke satt min fot på britisk jord på 20 år, så det var jammen på tide. Sammen med Mette fra Nordic Nomads besøkte vi Newcastle, dro ut til den sjarmerende landsbygda der vi tok turen ut til Bamburgh med sine vakre strender og flotte slott, samt koselige småbyer som Alnwick og Durham.

Bamburgh Castle Northumberland

Februar

Oslomarka

En av de kaldeste nettene vi hadde på østlandet denne vinteren, skulle jeg ut på min aller, aller første vinterteltingstur. Det ble en tur med en ekstrem bratt læringskurve. Det var en slags test for meg selv om jeg kunne fungere i telt om vinteren. Jeg anser testen som bestått uten glans og så får vi se om 2017 byr på nye eventyr med telt i vintermånedene.

Nordmarka med telt og pulk

Mars

Påsketur i Ryfylkeheiane

Mars er synonymt med skitur på fjellet. Uken før påske la jeg og mine 2 trofaste turvenninner derfor ut på en 5 dagers tur fra Haukeliseter til Stranddalen i Ryfylkeheiane. Med både sol, tåke, snø, sludd og en vind som faktisk slo noen av oss i bakken, ble det en fantastisk tur.

Ryfylkeheiane

April

Palma de Mallorca

Jeg hadde både hørt og lest mye om Palma, spanjolenes Barcelona i miniatyr. I april tok jeg turen hit og skulle jeg få oppleve denne spanske byen selv. Mallorca var nordmennenes første charterdestinasjon og jeg lurte på om øya bar stor preg av det. April er før den store chartersesongen, så ønsker du å oppleve Mallorca før «alle andre» inntar øya, er dette et godt tidspunkt å reise på. Jeg tok meg en tur i fjellene og besøkte små, sjarmerende landsbyer. Mallorca overrasket positivt som en destinasjon.

Mallorca

Flandern

Med våren i full anmarsj, passet det fint med en liten tur til Flandern der sykling var et fokusområdet. Med sykkel som fremkomstmiddel, skulle vi sykle fra by til by. Sammen med Mette og Ingeborg fra Nordic Nomads fikk vi oppleve de koselig småbyene Gent og Brugge, lagd vår egen sjokolade på et chocolateria og spist oss gjennom flere gode restauranter. Flandern er kjent for sitt gode kjøkken i tillegg til øl og sjokolade! Turen ble planlagt i samarbeid med Visit Flandern.

Flandern

Mai

Norges vestkyst

Kom mai du skjønne milde… Aldri har det passet bedre. Første helgen dro jeg til vestlandet for å besøke en venninne. Da kom også sommeren på besøk. En langhelg fylt med sol, kajakk og bading! Norge glimter til igjen! Ta en titt på denne lille videosnutten der du garantert får sommerfølelse:

Kosovo og Makedonia

Så skulle jeg til fjells igjen, men denne gangen utenfor Norges grenser. Jeg skulle på fjelltur i Kosovo! Et land jeg visste svært lite om. Det skulle vise seg å være et land jeg rett og slett ble litt betatt av. Bergtatt rett og slett. Med sine usedvanlige vakre fjellområder, fikk jeg vandret i hele 3 dager. Bortsett fra vår gruppe og den lokale guiden, var vi mer eller mindre alene i fjellene. Også her har jeg satt sammen en liten filmsnutt:

I forbindelse med min tur til Kosovo, hadde jeg også noen dager til rådighet i nabolandet Makedonia. Her besøkte jeg den vakre UNESCO-byen Ohrid med sine 365 kirker. Den vakreste og desidert mest fotograferte, er St. John of Kaneo, som er avbildet under.

St. John of Kaneo, Makedonia

Juni

Sverige

En tur til søta bror blir sjelden feil. Denne gangen skulle jeg sammen med Ingeborg, Elin og Hanne Marit  fra Nordic Nomads, sykle deler av Kattegattleden fra Gøteborg til Helsingborg. Her besøkte vi vakre slott, deilige strender, lokale meierier, botaniske hager, mikrobryggeri, vingård og mye mer. Turen ble planlagt i samarbeid med Visit Sweden.

Kattegattleden i Sverige

Skottland

Denne destinasjonen har stått på ønskelisten lenge. I år fikk derfor Skottland prioritet og jeg tok med min 14 år gamle nevø på en liten roadtrip fra Edinburgh og over til vestkysten. På vår ukes tur fikk vi opplevd veldig mye – alt fra vakre slott, til glamping og topptur til Skottlands høyeste fjell, biltur på Isle of Skye og elvevandring i Skottlands regnskog.

Isle of Skye

Juli

Romsdalseggen

I juli reiser jeg sjelden utenlands. Da er det Norge som gjelder. Denne måneden tok jeg turen til Åndalsnes og det var den vakre fotturen over Romsdalseggen som sto på planen. Med strålende sol var vi ikke de eneste som ville gå denne vakre fotturen. Dette er uansett en tur som bør stå på alle fjellglade sin ønskeliste. Rett og slett Norge på sitt beste.

Romsdalseggen

Langsua Nasjonalpark (Huldreheimen)

Min andre fjelltur denne måneden tok jeg i Langsua Nasjonalpark. En 3 dagers hyttetur i lett terreng og fine avstander mellom hyttene. Perfekt om du vil prøve deg på din aller første hytte til hyttetur!

Langsua Nasjonalpark

August

Færøyene

Denne vakre og noe værutsatte øygruppa langt ute i Atlanterhavet, er et must! Ok, kanskje ikke for absolutt alle, men er du glad i å være ute i vakker og urørt natur, tusle rundt i verdens koseligste hovedstad og spise lokale mat, er Færøyene noe for deg. Jeg vil faktisk påstå at Færøyene er et av de vakreste stedene jeg har besøkt. Sammen med Mette og Renate fra Nordic Nomads, var vi på ridetur, fottur, prøvde både RIB og rappelering og besøkte den koselige hovedstaden Tórshavn. Denne turen ble planlagt sammen med Visit Faroe Island.

Gásadalur

Finse

August er kanskje den aller beste måneden og være hjemme i Norge på. Nevøen min er nok en gang klar for tur, og den årlige fjellturen med ham og venner legges til Finse. Med en av sommerens vakreste dager, tok vi turen opp på Blåisen på Hardangerjøkulen, samt en perfekt liten topptur til Lille Finsenut. Til Finse kommer du bare med tog, og togturen alene er nesten verdt turen opp hit.

Finse

Dalarne

August skulle vise seg å bli en travel reisemåned. Med sykkelen som reisebuddy, skulle jeg utforske stiene i de svenske skoger. Og for et sykkelmekka! Jeg testet ut den ene sykkeldestinasjonen etter den andre, og jeg ble rett og slett helfrelst! Og dette er ikke bare for deg som driver med stisykling. Her kan du ta med barna og sykle på fine grusveier, ta med konkurransekompisen din og sykle mil etter mil på fine landeveier.

I Falun besøkte jeg også verdensarven Falu Gruva. Et spennende besøk for både store og små. Turen ble planlagt sammen med Visit Sweden.

Biking Dalarne

September

Jotunheimen

Ja, jeg er kanskje litt over gjennomsnittet glad i fjellet i Norge. Og september er nok en fin måned for fjellturer. Denne turen tok jeg litt på sparket. Kalenderen var åpen og værmeldingen viste sol, sol og atter sol. Da var det ikke vanskelig å hive seg i bilen og ta turen til Jotunheimen. DNT hytta Fondsbu er en betjent hytte med lange åpningstider. Så selv midt i september kunne de by på fyr i peisen og deilig, hjemmelaget mat. Jeg og min samboer plukket oss ut en relativt krevende tur opp til Slettmarkkampen på 2032 moh.

Slettemarkpiggen Jotunheimen

Italia

Etter å ha besøkt de italienske alper og vinområdet Piemonte i fjor, ble jeg veldig nysgjerrig på Italia. Jeg ville tilbake! Så høstens kjærestetur ble en ny tur tilbake til det samme området. Vi besøkte den sjarmerende alpelandsbyen Cogne og hadde nok et opphold på Bellevue Hotel og SPA, et av mine favoritthoteller. Dette er et hotell du kommer tilbake til år etter år.

I Piemonte fikk jeg bli med på trøffeljakt og en litt annerledes vinsmaking.

Trøffeljakt i Piemonte

Oktober

Gambia

Denne måneden ble jeg invitert med på tur av Gambia Tourism Board, til… nettopp – Gambia. Jeg visste veldig lite om dette landet som er det minste i Afrika. At svenskene var de første turistene hit, var ihvertfall for meg helt ukjent. Her tok vi turen inn i hjertet av Gambia og fikk oppleve så mye mer enn det Gambia kanskje er mest kjent for, nemlig sol og strand. Her sov vi langt inne i bushen, med aper klatrende på taket av bungalowen og lyden av gresshoppesang når du skulle sove. I Gambia lærte jeg også å lage min egen afrikanske mat og besøkte Kunta Kinte Island som er på UNESCO´s verdensarvliste.

Tanji fishmarket

Desember

Denne måneden skulle avsluttes med en tur til Miami Beach. En akutt ryggskade hos min samboer satte dessverre en stopper for det. Miami forsvinner ikke, så det er ingen krise. Derfor avslutter jeg 2016 med en reisefri måned. Det er faktisk helt allright det også!

Så oppsummert ble dette et suverent reiseår. Med en haug av flotte fjellturer hjemme i Norge og mange flotte utenlandsturer, er jeg storfornøyd. Med 3 nye land og 2 selvstyrte områder som er nye på lista, samt en mengde flotte gjenbesøk, har jeg mange gode minner og opplevelser bak meg.

Hva skjer i 2017?

Jeg har så smått begynt å tenke på 2017. Siden jeg oftest er spontan og ikke alltid planlegger så veldig lang tid i forveien, har jeg ikke så mange reiseplaner i boka. Men det ville vel vært en overraskelse om jeg gikk inn i det nye året uten en eneste booket flybillett, så noe kan jeg friste med. Jeg skal på en langhelg til Belgia inkludert bybesøk til Brussel. Og så skal jeg på den årlige fjellskituren min – og i år har jeg klint til med en skikkelig langtur. Hele 9 dager på ski med sekk på ryggen! Og mon tro om jeg må tilbake til fjellene i Balkan når våren kommer. Det kommer garantert mye spennende på bloggen i 2017 også, så jeg håper du følger med meg videre når jeg tar fatt på et nytt år!

Hvordan har 2016 vært for deg? Ble det slik du hadde planlagt eller dukket det kanskje opp noen overraskelser? Og har du noen store reiseplaner for 2017?

Previous articleEn lounge nær deg
Next article24 timer i Edinburgh

14 COMMENTS

 1. Sikke et spændende rejse år du har haft i 2016, Elisabeth. Sikke nogle dejlige steder du har besøgt og nogle smukke billeder. Du må lige vente lidt endnu med vores svar på rejseåret 2016 🙂 Vi skrive om det i det nye år. Vi har ikke planlagt så meget endnu i 2017. Vi rejser dog i morgen til Gdansk og holder vores nytår. I februar tager vi 5 dage til Nordtyskland ellers har vi endnu ikke planlagt noget.
  Vi glæder os til at følge dig i 2017 – Godt Nytår Elisabeth

  /Annette

 2. Hei, Elisabeth

  2016 var jammen et spennende og variert reiseår for deg! 🙂

  Det har vært veldig hyggelig å reise sammen med deg på hele tre turer i år – tre veldig forskjellige reiseopplevelser, men alle minnerike og fine turer.

  Ønsker deg et godt nytt reiseår i 2017!

  Hilsen Mette

 3. Vad många härliga resor! Skottland skulle jag gärna se mer av (har bara varit där i jobb) och Färöarna är en favorit. Du visar också fantastiska bilder från Norge! Vår nästa resa går till Österrike för att åka skidor 🙂

  • Hei FREEDOMtravel! Ja, Skottland bør utforskes mer. Det er sted jeg garantert kommer til å besøke igjen. Der likte jeg meg veldig godt. Østerrike er en fantastisk destinasjon for skikjøring. Der kommer dere til å kose dere! God tur og godt nytt år!

 4. Her var det mange flotte og varierte opplevelser, Elisabeth! Og mange fine fjellturer med bra vær, ser det ut som også! Kjedelig for deg at det ikke ble noe Miami-tur da, men hjemmejul er jo ikke så dumt det heller. Skøyteisen er f.eks helt super nå! =)

  • Hei Ingeborg! I år var jeg virkelig heldig når det gjaldt turværet i Norge. Så jeg satser på like mange flotte turer her hjemme til neste år også. Turskøyting er noe jeg har hatt lyst til å prøve lenge. Kanskje det er nå jeg skal begynne? Snøen ser jo ikke ut til å komme med det første allikevel… 🙂

 5. For et flott reiseår, Elisabeth! Så mye fantastisk du har rukket med! Ikke minst mange flotte turer rundt i naturen i Norge. Gambia vil jeg tro var en spennende destinasjon, og Skottland er jeg veldig fristet til å reise tilbake til selv. Får se hva nyåret har å by på 🙂 Kjipt angående Miami, men det venter nok flere reiser dit i framtiden vil jeg tro. 🙂 Godt nytt reiseår!

  • Tusen takk for det Renate 🙂 Ja, jeg kan nesten ikke tro selv at jeg har vært på alle disse fine stedene i løpet av de siste 12 månedene. Og når det gjelder USA, så tror jeg kanskje jeg tar det igjen allerede i 2017. Mulig det ikke blir Miami, men det får tiden vise 🙂 Godt Nytt Reiseår til deg også 🙂

 6. For et bra reiseår! Færøyene og Gambia er to destinasjoner som virkelig frister, og bildene fra fjellturene i Norge er jo en fryd å se på. Blir spennende å se hvor 2017 fører deg!

  Mine reiseår blir sjelden som jeg har sett for meg – jeg har en tendens til å havne helt andre steder enn hva jeg kan se for meg på forhånd. Da jeg gikk inn i 2016 ante jeg for eksempel ikke at jeg skulle komme til å reise til Marokko i februar og Sentral-Asia i juni. Men det er noe fint med det å ikke vite alt også.

  • Hei Marianne og takk for hyggelig kommentar! Ja, Norge viste seg virkelig fra sin beste side når jeg var på tur i dette sommerhalvåret. Det er jo veldig moro når man ikke vet så mye om årets destinasjoner også da… Jeg liker å ha noe å se frem til slik at jeg kan planlegge litt (det er jo halve moroa) og andre ganger er det veldig spennende å bare hive seg uti nye destinasjoner uten å ha hverken planlagt eller tenkt igjennom turen spesielt nøye… 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.