sponset-reise-nyMitt første møte med Flandern skulle bli byen Gent. En by med ca 250.000 innbyggere og på størrelse med vår egen havneby Bergen. Jeg har aldri vært i Flandern eller noe annet sted i Belgia. Jeg har i grunn vært veldig lite i denne delen av Europa, så jeg var veldig nysgjerrig på hva som skulle møte meg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVi ankommer byen på kvelden og skal bo midt i bykjernen. Vi tar en liten kveldstur for å oppleve Gent by night. En by kan være veldig forskjellig når det gjelder natt og dag, og det som møtte oss var en koselig by som speilet seg i de mange kanalene. Folk satt ute under varmelamper, nøt livet med venner, god mat og sannsynligvis belgisk øl. For ved siden av sjokolade, er Belgia et land som er kjent for godt øl. Vi finner en koselig restaurant og fordøyer de første inntrykkene av byen. Så langt er jeg ganske sikker på at dette er en by som faller innenfor mine kriterier; liten og intim med nok av sjarm, historie og et kjøkken med masse anerkjennelse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANår morgensolen vekker oss, er vi igjen klare for å utforske Gent. Byen har våknet til liv og det har byens innbyggere også gjort. Ved lunsjtider fylles hele Graslei opp med studenter. Graslei er liksom hjertet i den historiske delen av byen, og det var her handelen begynte på 1200-tallet da skipene kom inn via elven Lys. I dag kan du se flotte bygninger på hver side av elven. Den eldste bygningen i Graslei dateres helt tilbake til 1200-tallet og er faktisk den bygningen vi spiste gårsdagens middag i. På hver sin side av elven, finner du de flotte kirkene St. Michael´s kirken og St. Nicholas´ kirken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGent huser 70.000 studenter, noe som gjør at Gent er en by for de unge. På en solrik dag som vi hadde, fylles hele Graslei opp med studenter. Her nyter de pausene sine langs elvebredden, mens vi finner oss et ledig bord på en av de mange uteserveringene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet er en utrolig fin arkitektur i byen. Jeg liker måten de har bygget husene på, en trappelignende konstruksjon. I tillegg til mange vakre farger, gir dette bygningsmassen mye variasjon og liv. I tillegg til Graslei, er det mange steder i byen som bør sees. Dette er blant annet St. Bavo katedralen, klokketårnet og Gravensteenslottet. Tiden min var altfor knapp til at jeg fikk utforsket hele byen, men dette er området jeg gjerne vil tilbake til.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVi tar turen innom det gamle slakteriet Great Butchers´ Hall. Her møttes de gamle kjøpmennene for å selge kjøttet videre og det var nødvendig å benytte slakteriet slik at kjøttet kunne bli kvalitetssjekket før salg. Den dag i dag henger det hundrevis av spekeskinker til tørk i taket. Dette er nok mest ment for syns skyld, og bygningen huser i dag flere spisesteder og butikker der du kan få lokal mat fra Flandern.

OLYMPUS DIGITAL CAMERARett ved siden av slakteriene, var det vanlig å ha et såkalt Tripe house. Dette var butikker som solgte det slakteriene ikke ville selge, som innmat og avskår. En av disse tidligere Tripe houses kan du se her også, Galgenhuisj. I dag huser denne bygningen den minste kafeén i Gent.

I mitt forrige innlegg, Kjærlighet ved første bit!, fortalte jeg om hvordan jeg lagde min egen belgiske sjokolade. For det var nemlig i Gent sjokoladen ble født i Europa. Ta derfor turen innom et Chocolateries før du reiser videre – det er rett og slett et must for alle som liker sjokolade!

Ikke nok med at de har egen sjokolade, eget øl og et kjøkken som er kjent for god mat, har de et eget godteri. Disse pyramideformede geleklumpene er en spesialitet og selges overalt. Vi prøver, lukter, smaker og får nesten sukkersjokk av denne gelepyramiden. Søtt, klissete og ikke helt vår greie. Vi holder oss til sjokoladen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hva du kan gjøre i Gent?

 • Lei en sykkel å utforsk byen fra sykkelsete. Hele Flandern er tilrettelagt for syklister, og det gjelder også byene.
 • Ta en kanalbåt og se byen fra de vakre kanalene
 • Bli med på en sjokoladeworkshop
 • Ta turen i klokketårnet og få et fugleperspektiv på byen (UNESCO)

Rett nedenfor klokketårnet, rådhuset og St. Nicholas kirken, finner du byens nyeste bygning (fra 2012) City Pavilion. Denne paviljongen inneholder 1600 små vinduer og har fått flere arkitekturpriser.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tips:

Kjøp et citycard og få gratis inngang til de fleste museer, en guidet båttur på kanalen, gratis offentlig kommunikasjon og 1 dag sykkelleie. Pris 30 Euro Euro for 48 timer og 35 Euro for 72 timer.

Overnatting:

Hotel Harmony ****

Et lite og hyggelig hotell langs kanalen og i den eldste bydelen av Gent. Fine og enkle rom. Innbydende frokostbuffé med ferskpressede juicer og nytraktet kaffe som du får av servitørene. Treningsrom for de aktive.

4 romkategorier, fra små rom (Cosy – som avbildet) og opp til Junior Suite. Gjennomsnittlige priser er ca 159 Euro for enkeltrom og 175 Euro for et dobbeltrom inkl frokost. Priser varierer som vanlig med sesong og etterspørsel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Spise

Middag: Belga Queen

En hyggelig restaurant med god atmosfære. Restauranten ligger i den eldste bygningen i Graslei.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lunsj: Coeur D´Artichaut

Restauranten ligger rett ovenfor Belga Queen, på den andre siden av kanalen. Med en varmende vårsol og plass på uteterrassen, kunne ikke settingen vært bedre. En stor og fin avdeling inne også, om været ikke tillater en utendørs servering. Har mye lokal fisk på menyen og kan anbefales.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hvordan komme seg hit?

Nærmeste flyplass er Brüssel. SAS og Brussels Airlines flyr direkte på rundt 2 timer. Fra flyplassen er det ca 1 time med bil (67 km) eller tog til Gent.

Fra Gent skal vi til Brugge, og for å komme oss dit skal vi sykle. Det skal jeg fortelle om neste gang!

Har du noen gang vært i Flandern? Del gjerne dine reisetips i kommentarfeltet under?

Previous articleVår, sol, varme – og sykling!
Next articleSykling + Flandern = Sant

8 COMMENTS

 1. Gent är en väldigt fin stad! Jag var där för några år sedan på konferens och det ordnades bland annat konferensmiddag i Gravensteen-borgen 😉 Jag pratade faktiskt om Gent för någon dag sedan eftersom en av de nominerade journalisterna på Golden Pen-awarden kom därifrån 🙂

  • Så moro å høre at det er flere som har besøkt denne koselige byen. En middag i Gravensteenborgen må jo ha vært en opplevelse! Det kunne jeg virkelig tenke meg å oppleve selv!

 2. WOW sikken en fin by med storslået og smuk arkitektur. Det er ikke en by jeg umiddelbar ville aflægge et besøg men efter at have læst din beskrivelse og set billeder derfra så er det bestemt en by, som jeg gerne vil opleve. Tak fordi du delte det, Elisabeth rigtig fin og nyttig beskrivelse. Godt arbejde!
  /Annette

  • Tusen takk for hyggelig kommentar Annette! Det finnes garantert mange perler i Europa, og jeg er enig med deg – dette er en type by jeg normalt ikke ville planlagt et besøk til. Så uvitende kan man være! Flandern overrasket veldig og er absolutt et sted jeg kommer til å dra tilbake til!

 3. Så flotte bilder! Ghent ser ut til å være en veldig fin by. Jeg var i Belgia for to år siden, og da ble Ghent prioritert vekk til fordel for Antwerpen, Brügge og en svipptur innom Brüssel på vei til Luxembourg. Jeg hadde egentlig aldri tenkt på Belgia som et spesielt spennende reisemål, bortsett fra at Brügge så veldig hyggelig ut, men jammen er det mange fine steder der! Det samme gjaldt egentlig Luxembourg, som jeg hadde sett for meg som flatt og kanskje litt kjedelig, men som slett ikke var det. Alltid fint å bli positivt overrasket! Ikke at jeg hadde negative forventninger, det var bare enda bedre enn jeg trodde 🙂

  • Hei Mariann og takk for hyggelig kommentar! Jeg hadde også litt de samme tankene og har rett og slett ikke vurdert Belgia som et attraktivt reisemål, men det er så mye å se og gjøre, og perfekt for meg som liker mindre byer (og sykling!). Brugge var nok min favoritt, så du har jo fått med deg mye fint selv om du ikke fikk med deg Gent. Jeg får prøve å få med meg Antwerpen neste gang 🙂 For med så kort reisevei, blir det garantert flere besøk til Flandern 🙂

 4. Gent ser ut som en utrolig koselig by. Her må jeg nok komme meg til en dag 😀 Jeg har kun vært i Brüssel, men jeg har så langt bare varme ord å si om Belgia. Nydelige bilder forresten 🙂

  • Takk for hyggelig kommentar, Renate 🙂 Ja, og når du tar turen til Gent, må du også ta turen til den sjarmerende byen Brugge (innlegg kommer straks derfra også…). To koselige byer som egentlig er veldig forskjellige samtidig som de er veldig like 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.