En tur til den vakre havnebyen Puerto de Sóller er verdt et besøk. Med utgangspunkt i Palma, er det bare en drøy halvtimes busstur vestover på øya.

Selve havnen ligger i en beskyttet bukt og er visstnok den eneste bukten på Mallorca der båtene kan ligge beskyttet under storm og ekstrem vind. På 1600-tallet var dette et yndet sted for piratene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASóller og Puerto de Sóller er et typisk eksempel på hvordan man bosatte seg på Mallorca før i tiden. Selve byen, Sóller, ligger et stykke inn på fastlandet, der den mest fruktbare jorda var. Her var også innbyggerne bedre beskyttet mot piratene. Samtidig var befolkningen avhengig av tilgjengeligheten til havet og det ble nødvendig å opprette en havn, slik ble Puerto de Sóller til.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASóller var frem til 1912 delvis adskilt fra resten av Mallorca. Frem til denne tiden hadde de mer kontakt med Frankrike siden store deler av områdets appelsinavling ble eksportert hit. I 1912 kom jernbanen som knyttet Sóller med Palma. Fra Sóller og ned til havnen, ble det bygget en trikkelinje på 4,9 km, som i dag brukes til å frakte alle besøkende som kommer med toget fra Palma. Denne sjarmerende trikken og den vakre arkitekturen i Puerto de Sóller gir stedet en riktig så hyggelig atmosfære. Sóller er en by fra gammelt av i motsetning til flere av de andre byene på Mallorca som rett og slett har oppstått på grunn av turismen (som f.eks Playa de Palma og Magaluf). I dag sies det at Puerto de Sóller er stedet for den kresne. Kresen eller ikke, en dag tidlig i april, med passe mengde turister og knapt et menneske på stranden, syns jeg dette er en havneby etter min smak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATa turen gjennom byen og opp mot høyden som ligger ovenfor båthavnen. Her går du igjennom trange og hyggelige gater, og jo høyere du kommer, desto flottere utsikt over bukten. Når du kommer deg helt til topps, kommer du til et lite platå, og her åpner deg seg en utsikt over hele den åpne sjøen. Denne utsikten kom litt overraskende på meg og jeg ble kanskje enda mer fasinert over den vakre naturen og landskapet på Mallorca.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKystbyen er også et yndet sted for syklistene. På veien over fjellet er dette et perfekt sted å ta en lunsj før man sykler tilbake. Her er syklene parkert på lang lang rekke og jeg tar meg i å skue etter kjentfolk. Ifølge sosiale medier vet jeg at de er her. April er definitiv høysesong for syklistene. Temperaturen er perfekt for lange treningsøkter, mens badegjestene drøyer ennå en stund før de inntar øya.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPuerto de Sóller er omringet av flotte fjell. Dette gjør at området er populært for turgåere. Du kan gå den 4 dager lange fotturen over hele Sierra de Tramuntana, og et naturlig sted på veien og overnatte vil da være i Puerto de Sóller. Om du ønsker, er byen også en fin base dersom du vil utforske turstiene på Mallorca på egenhånd. Herfra kan du gå til flere små, pittoreske landsbyer som f.eks. Valldemossa, Deia og Lluch.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAI nyere tid er det bygget en vei gjennom fjellet, slik at Sóller er mer tilgjengelig.  Planen vår var å ta det sjarmerende gamle toget som har gått siden 1912 og videre fra Sóller til Puerto de Sóller med den gamle trikken som er Mallorcas eneste elektriske trikk. Dette er planen også til ”alle” andre. I høysesong (fra april til september) har toget 6 avganger fra Palma, men bare 5 tilbake. Ifølge min venn Tripadvisor var det stor køtrengsel og mange som ikke fikk plass på returen spesielt på siste avgang, og fikk du plass, var du ikke garantert sitteplass. Selve togturen tar en drøy time og koster 30 Euro inkl trikken (tur/retur).

OLYMPUS DIGITAL CAMERASå derfor, mitt tips om du ikke er spesielt opptatt av togturer: Ta bussen til Puerto de Sóller for 3.25 Euro (en vei) på knappe halvtimen. Bussen går nesten parallelt med jernbanesporene.  Jeg tviler ikke på at togturen er svært så sjarmerende, men sjarmen faller fort bort når kø, trengsel og store folkemengder legges til.

OLYMPUS DIGITAL CAMERALyst til å prøve deg på fjelltur på Mallorca? I dette innlegget kan du lese om mitt besøk i den hyggelige fjellandsbyen Valldemossa og en perfekt rundtur opp i høyden med start og mål herfra.

Previous articleMin nye turvenn: Osprey Kyte 66
Next articleHotellomtale: Boutique Hotel Calatrava – Palma de Mallorca

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.