Å få krysse av den høyeste toppen i et land, er selvfølgelig stas! Når man skal til Skottland og den høyeste toppen er et overkommelig mål, er det klart man skal opp. Ben Nevis er Skottlands og også Storbritannias høyeste fjell. Med sine 1.344 meter over havet, er dette en perfekt utflukt å sette av en hel dag på.

Ben Nevis, SkottlandMed været som en avgjørende faktor, var vi litt usikre på om det ville bli en våt og kald eller behagelig og fin opplevelse. Værprognosene sa nemlig at det skulle bli regn, så vi hadde regntøyet klart. Mot alle odds skinte solen da vi våknet, men i Skottland skifter været raskere enn du klarer å si sol, så vi var uansett forberedt på litt ruskevær. Innen vi kom oss av gårde, hadde skydekket blitt tettere, men de tunge regnskyene så ut til å utebli.

Og «vi» på denne turen, er meg og min 15 år gamle nevø, Sondre.

Ben Nevis er nok ikke fjellet for deg som jakter etter god utsikt. Hele 355 dager i løpet av et år, er toppen dekket av tåke. Det faller gjennomsnittelig 4350 mm regn på et år her, og byen Fort William bare noen få km unna foten av fjellet, har ikke en gang halvparten av denne nedbørsmengden. Ben Nevis er tydeligvis ikke en topp som ønsker besøk! Allikevel tar 100.000 fotturister turen opp hvert år, og så gjør vi!

Ben Nevis, SkottalandHovedstien opp til Ben Nevis, kalles The Old Bridle Path, og starter i Glen Nevis. Ben er altså fjellet og Glen er dalen. Ved starten av stien er det et besøkssenter der du kan få informasjon om turen, overnatting i området, transport, etc. Her er det også en liten butikk om du har glemt noe til turen eller du om du ønsker å kjøpe med noen suvenirer hjem. Det er også en stor parkeringsplass her for deg som kommer med bil.

Til denne turen trenger du normalt sett ikke et kart, da stien er bred og fin og umulig å ta feil av. Skulle du derimot bli overrasket av ekstrem tett tåke og dårlig vær, er kart og kompass som vanlig et must.

Ben Nevis, SkottlandVi starter turen med relativt slak oppstigning. Gjennom frodige enger der sauene gresser og tar livet med knusende ro. Vi møter også på en gjeng frivillige som er der for å sette stien i bedre stand. Med så mye vær i området, er det greit å ha stier som tåler den mengden av nedbør som faller her hvert år.

Solen glimter til mellom skyene, og vi må faktisk ta av et lag med ull. For selv om det er sommer, er det ikke gitt at temperaturen tilsier kortermet i denne delen av Europa. Vi lurer på om vi er så heldige at vi skulle klare å treffe 1 av de 10 dagene i året hvor toppen ikke er dekke av tåke? Det hadde vært noe!

Ben Nevis, SkottlandDet skyer litt til og vi får en liten regnskur. Denne er så kort at den er over før vi får tatt på oss regntøyet. Halvveis opp til toppen blir det tyngre. Stigningen er kraftigere og det er helt ok med en liten snackspause. På vei opp møter vi også en annen norsk familie som har tatt turen opp til Ben Nevis denne formiddagen. Så da slår vi av en liten prat og snakker om haggis, vakker natur og dårlig vær. For vær er tydeligvis noe man snakker mye om i Skottland.

Toppen er litt vanskelig å se, så vi vet aldri helt hvor langt det er igjen. Det er når du ser at strømmen av turister som er på vei ned øker, du skjønner at du nærmer deg målet.

Ben Nevis, Skottland

Ben Nevis, Skottland

Ben Nevis, SkottlandDet er ganske slakt opp mot det høyeste punktet, men det er jo også fordi tåka gjemmer toppen at det er vanskelig å se målet. Ja, tåka lå her denne dagen også. På den annen side hadde vi nydelig utsikt hele veien opp, så litt tåke på slutten ga turen bare en litt mystisk stemning.

Turen er 16 km lang og du bør sette av 6-8 timer. Vær forberedt på all slags vær, så ta med deg klær deretter!

Glen Nevis, SkottlandVi bodde rett ved foten av Ben Nevis, noe som er veldig praktisk om du ønsker å gå denne turen. Da våkner du opp og kan hoppe rett i turstøvlene. Er du heldig, kan du skimte toppen av Ben Nevis også, men sannsynligheten er nok at du ser et fjell der toppen er inntullet i tåke.

Glen Nevis Holidays er en campingplass med de fleste fasiliteter. Nytt av året, er noen lekre hytter de kaller Gorilla Pods. Og da øker vi nivået fra camping til glamping.

Disse små, søte podsene har alt du trenger. God sitteplass til to som du gjør om til senger når du skal sove. Du velger selv om du lager 2 enkeltsenger eller en dobbeltseng. Du har også en liten vask med kaldt vann og en vannkoker tilgjengelig.

Glen NevisIkke langt unna kan du benytte deg av områdets felles fasiliteter, som dusj, toalett, kjøkken og vaskeri. I tillegg finnes en liten fast-food buss som selger kjapp mat til slitne fotturister som har kommet over fjellet, i tillegg til en kiosk med det mest du skulle trenge. Da vi skulle handle litt godis i kiosken og i tillegg tok med en kortstokk, måtte fyren bak disken trekke på smilebåndet. Han sa at kortstokk trolig var deres mestselgende produkt.

De har også en egen restaurant der de serverer både frokost, lunsj og middag. Siden vi er på glamping, skulle det ikke stå på komforten, så vi valgte å benytte oss av dette.

Jeg hadde i grunn ikke så store forventninger til en campingrestaurant, sikkert fordi jeg veldig sjelden legger meg inn på en campingplass. Denne restauranten var langt over mine forventninger, og serverte utrolig bra mat. Middagen var høydepunktet, men frokosten var slettes ikke så ille den heller.

Glen Nevis Holidays

Hvordan komme seg til Glen Nevis?

Glen Nevis Holidays ligger knappe 4 km fra Fort William som er den største byen på vestkysten av Skottland. Med bil er det kun 5 minutter å kjøre.

Stagecoast kjører buss fra Fort William 2-3 ganger daglig i sommersesongen, men det er ikke lengre enn at du kan ta en taxi om du kommer til Fort William med tog eller buss.

Du kan jo også bo i Fort William der du har et hav av Bed & Breakfast og flere alternativer for spisesteder. Fort William er ikke en by som er kjent for endeløs sjarm, men er en populær by på grunn av beliggenheten til Ben Nevis samt at det er startstedet til den kjente togturen til Mallaig med The Jacobite Steam Train.

Fort William, SkottlandDenne togturen har blitt kåret til en av verdens vakreste togturen og billetter blir derfor utsolgt raskt. Jeg kjøpte billetter til turen ca 3 måneder i forveien, og da var allerede morgenavgangen utsolgt.

Vi skulle derfor ta turen på ettermiddag dagen etter vår tur opp til Ben Nevis. Da kunne våre støle bein få hvile. Siden værgudene valgte å gi oss godværet på turen opp til Ben Nevis, ble vi tildelt en skikkelig regnværsdag på vår togtur over til Mallaig. Selve The Jacobite Steam Train er også kjent som Harry Potter toget. Har du sett filmene, vil du kjenne igjen den karakteristiske viadukten ved Glennfinnan der Hogwarts ekspressen fraktet Harry, Ron og Hermine til skolen hvert år. Med sine 21 buer er dette et vakkert eksempel på et håndverk i viktoriansk stil som ble avsluttet i 1898. Og det er her alle henger ut av vinduet for å få det kjente bildet med toget over viadukten.

Mallaig er en hyggelig liten kystby og herfra kan du ta turen med ferje over til Isle of Skye om du ikke har bilen stående igjen i Fort William.

Mallaig, SkottlandThe Jacobite Steam Train går 2 ganger daglig i månedene mai, juni og oktober. I juli, august og september går den 1 gang per dag. Tur/Retur for 1 voksen (fra 13 år) koster 34 Pund.

Har du lest mitt første innlegg fra Skottland? Her kan du lese om Gorge Walking, en annerledes og morsom aktivitet: På elvevandring i Skottlands regnskog.

Har du vært oppe på Ben Nevis? Og var du den heldig som kom opp den dagen det ikke var tåke?

Previous articleTórshavn – den lille byen med det store hjertet
Next articleJotunheimen – et vakkert stykke Norge

8 COMMENTS

 1. Åh, for en herlig tur! Jeg klatret Ben Nevis i fjor – i det som føltes som tidenes verste storm! Men jeg visste ikke at de har Glamping-muligheter i Fort William – definitivt noe jeg skal sjekke ut neste gang 🙂

  • Auch – den toppen i storm må ha vært en litt kjip opplevelse. Jeg var så glad for at vi fikk så fint vær som vi gjorde. Glampingen kan absolutt anbefales! Bestill i god tid da disse podsene var veldig populære!

 2. Hehe, Skottland er ikke for folk som bare vil ha solskinn i ferien, skjønner jeg! At det bare er klart på Skottlands høyeste topp 10 dager i året sier jo sitt! Likevel ser jo Skottland veldig sjarmerende ut da – og ikke minst grønt! Kult at dere fikk tatt den togturen også, selv om det var dårlig vær. I det siste har jeg faktisk fått øynene opp for Skottland selv siden jeg har sett TV-serien, Outlander. Den bør du sjekke ut hvis du vil lære litt mer om hvordan det var å leve der på 1700-tallet 😉

  • He he, Skottland er nok for de som tåler litt ruskevær ja. Til gjengjeld får du masse vakker natur og møter hyggelige mennesker. Jeg skal ta en titt på den serien jeg. Alltid morsomt å se serier/filmer fra steder man har vært (selv om det sannsynligvis ikke er fra akkurat samme sted da…) 🙂

 3. Takk for gode tips, vi skal hit i Juli og var dessverre for sent ute med å booke togturen.

  Men, vi har med stisyklene og gleder oss noe sinnsykt til å teste ut stiene i området.

  Ben Nevis skal også bestiges!

  Hilsen oss i 19topper.blog

  • Hei hei 🙂 Så moro at dere skal hit da! Dere er så flinke til å ta med dere syklene overalt. Håper dere får fint vær når dere skal bestige Ben Nevis – husk at 9 av 10 dager er det tåkete på toppen. Blir spennende å se om dere treffer denne ene dagen det ikke er tåke der da! Jeg har også utrolig lyst til å sykle i Skottland, så jeg må jo bare komme meg tilbake hit en dag!

 4. Vi er klare for å bestige Ben Nevis i morgen. Været er litt ustabilt, men det er meldt null nedbør og muligens litt sol i morgen. Her vi sitter og skuer ut over omgivelsene og krysser fingrene, tror vi det blir en bra tur uansett. Ikke noe poeng å la vær å prøve seg på toppen ihvertfall. Mør i kroppen etter 4 dager med sykling og en tur til en dal som heter Lost Valley på vei hit til Fort William. Takk for inspirasjonen, vi gleder oss til å dele om våre egne opplevelser.

  • Lykke til med turen opp til Ben Nevis. Jeg er spent på om dere får oppleve toppen uten tåke! Da er dere heldige! Turen er fin uansett! Gleder meg til å lese om opplevelsene dere har hatt på denne turen – og spesielt syklingen! God ferie videre 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.