Home Norge Tips til 10 fine fjellturer i Norge

Tips til 10 fine fjellturer i Norge

Nå nærmer sesongen seg – den sesongen jeg kanskje liker aller best, nemlig sesongen for fjellturer til fots her hjemme i Norge. Det er ennå noen uker igjen til vi kan gå tørrskodd over fjellet, men mens snøen ennå smelter i høyden kan du bruke tiden til å studere kart og planlegge sommerens vakreste eventyr.

Her er mine 10 beste tips til fjellturer i Norge

1. Romsdalseggen

På turen over Romsdalseggen får du en 360 graders utsikt til de spektakulære Romsdalsfjellene. Her får du utsikt til flere topper som Kongen, Dronningen, Romsdalshorn, Store Trolltind, Store Vergetind og ikke minst Trollveggen med sin taggete tanngarde av trolltinder. Nede i dalen ser du elven Rauma slynge seg gjennom dalen og ender ute i fjorden.

Romsdalseggen regnes av noen som storebroren til Besseggen. Personlig syns jeg denne er litt tyngre enn Besseggen da man legger flere høydemetre bak seg på denne turen, men på den annen side syns jeg denne også er hakket mer spektakulær.

Flere tips fra denne turen finner du her: Tindebyen Åndalsnes og mektige Romsdalseggen

2. Besseggen

Når jeg først er inne på egger – tar jeg med klassikeren Besseggen også. Dette er en litt lengre tur enn Romsdalseggen i antall kilometer, men den har som nevnt færre høydemetre. Personlig syns jeg Besseggen er enklere, så anbefaler derfor denne som første tur om du må velge mellom Romsdalseggen og Besseggen.

På denne turen får du en fantastisk utsikt over det grønne Gjendevatnet på den ene siden og det blå Bessvatnet på den andre siden. Har du høydeskrekk, anbefales det å gå eggen opp. Turen kan gåes begge retninger, men turen fra Memurubu med båt fra Gjendesheim, er den mest populære.

Nytt av året er at du må bestille plass på båten. Dette kan du gjøre via denne linken.

Flere tips fra denne turen finner du her: Besseggen – en klassiker av en fjelltur

3. Kjeragbolten

Dette er en tur som er mindre besøkt enn Preikestolen. Det er kanskje derfor denne turen er min favoritt hvis jeg skal velge mellom disse 2 som begge ligger ved Lysefjorden.

Dette er en tur i et terreng som er typisk for Ryfylkeheiane. Her er det opp og ned relativt bratte skrenter. Og når du tror du er fremme, er det jammen meg en hei til som skal forseres. Som med de fleste turer, belønnes du med en spektakulær utsikt. Har du nerver til det, tråkker du ut på bolten og får noen til å ta det berømte bildet av deg.

Flere tips fra denne turen finner du her: Kjeragbolten med overnatting på Børsteinen

4. Preikestolen

Siden vi er i Ryfylke, kommer vi ikke utenom Preikestolen. Dette er egentlig ikke en av mine storfavoritter, men siden den troner øverst på listen over Norges ti mest populære turer målt etter antall besøkende, syns jeg det er verdt å nevne denne. Preikestolen er spektakulær, imponerende og flott, men baksiden er alle de andre som også vil se Preikestolen akkurat samtidig med deg. Det betyr at du går i kø, og da mister jeg det jeg liker så godt ved å være ute i naturen, nemlig den frie følelsen av å være alene i uberørt natur. Jeg har vært her 2 ganger, og du skal ikke se bort i fra at jeg tar turen igjen en gang jeg er i området langt utenfor sesongen.

Flere tips fra denne turen finner du her: Preikestolen

5. Gaustatoppen

Dette er relativt enkel topp å bestige og er derfor også en meget barnevennlig fjelltur. Men enkel betyr ikke kjedelig. Fra toppen kan du på en klar dag se 1/6 av Norge. Det er verdt turen sin opp det! Du har også mulighet til å komme deg til topps uten å svette en eneste dråpe, da det går en bane opp inne i fjellet. Denne tar deg opp på 15 minutter.

Gaustadtoppen er det høyeste frittliggende fjellet i Norge, og er 1.883 m.o.h.

Flere tips fra denne turen finner du her: Gaustatoppen

Den Norske Turistforeningen (DNT) har en liste over de 10 mest populære fjellturene i Norge (etter besøkstall), og alle disse 5 turene jeg har nevnt over kommer på denne lista. I tillegg kommer også Galdhøpiggen, men jeg vil trekke frem lillebroren Glittertind istedet.

6. Glittertind

Norges nest høyeste fjell har jeg valgt å ta med på min favorittliste. Den er mye mindre besøkt enn Galdhøpiggen og sjansen er større for at du står alene på denne toppen. Toppen ligger bare 5 meter lavere enn storebroren, men for drøye 70 år siden var det dette som var Norges høyeste fjell. Dette fordi det ligger en isbre på toppen som smelter mer og mer. I dag måles toppen til 2.464 moh, men det faste fjellet er målt til 2.452 moh.

I motsetning til Galdhøpiggen, trenger du ikke brefører for å nå toppen, men det kan være en fordel med stegjern de siste meterne.

Flere tips fra denne turen finner du her: Glittertind og Glitterheim

7. Fondsbu og Jotunheimens topper

Jeg elsker Jotunheimen med sine mange 2.000 metere. Det er i dette fjellområdet du finner de fleste toppene over 2.000 moh i landet vårt. Så samler du på topper, er det hit du bør legge årets sommerferie!

I fjor tok jeg turen til Fondsbu og hadde noen fantastiske varme høstdager her. Jeg ble tipset om turen opp til Slettmarkkampen på 2.032 moh. Velger du å bo på DNT hytta Fondsbu, kan du plukke hele 10 topper herfra. I tillegg er det et hav av fjellturer i alle vanskelighetsgrader i området, så her kan du fint ta med deg familien også.

Les mer om Fondsbu og dette vakre fjellområde: Jotunheimen – et vakkert stykke Norge

8. Dovre og Snøhetta

Velger du fotturer i Dovre, kan jeg nesten garantere deg at du ser moskus. På min 5 dagers tur i dette området, så jeg faktisk moskus hver dag. Her kan du velge om du vil gå en 3 (eller flere) dagers hytte til hyttetur eller plukke deg nok en fantastisk topp, nemlig Snøhetta.

Bo på den flotte storstua Snøheim som var stengt i over 50 år og åpnet igjen i 2013. Herfra kan du gå dagsturer eller bruke Snøheim som start og mål om du ønsker å gå den 3 dagers hytte til hytte turen som tar med seg DNT-hyttene Reinheim og Åmotdalshytta.

Flere tips fra denne turen finner du her: Enige og tro inntil Dovre faller

9. Finse

Ta toget til Norges høyest beliggende togstasjon, nemlig Finse på 1.222 moh. Hit kommer du bare med tog eller til fots om du har vandret fra hytte til hytte. Meld deg på en guidet tur til Blåisen eller nyt utsikten fra en av de nærliggende toppene. Finse er perfekt som utgangspunkt til en flere dagers tur sørover på Hardangervidda eller nordover i det som kalles Skarvheimen. Eller du kan sykle Rallarvegen ned til Flåm. Rallarvegen regnes som en av Norges vakreste sykkelturer og går også under DNT sin liste over de 10 mest populære turene i Norge.

Her kan du lese mer fra Finse: Finse – med bretur og topptur i vakker natur

10. Langsua Nasjonalpark

Er du fersking i fjellet og ønsker å prøve deg på din første hytte til hytte tur? Da vil jeg anbefale deg å ta turen til Langsua Nasjonalpark, også tidligere kalt Huldreheimen av DNT.

Her er det kort avstand mellom hyttene og terrenget er lettgått. Hyttene er trivelige og det er godt nettverk av stier. Her kan du velge om du vil gå en helg eller flere dager i strekk, om du ønsker korte etapper eller lange etapper.

Les mine tips og forslag til tur i denne nasjonalparken: Huldrene i Huldreheimen

Gjenstående på denne topp 10 lista til DNT over Norges mest populære fjellturer, står Trolltunga, Slogen og Aurlandsdalen. Disse står fortsatt på min turønskeliste. Jeg håper jeg får tatt en av disse i løpet av den kommende tursesongen. Til fjells skal jeg denne sommeren, så om det ikke blir disse, så skal i hvert fall noen nye perler oppdages.

Håper mine tips til fjellturer har gitt deg masse inspirasjon til å teste ut en ny tur!

[mc4wp_form]

2 COMMENTS

  1. Her var det mange flotte fjellturer! Jeg har bare vært på to av dem, og de andre frister. Jeg kommer fortsatt ikke over hvor uheldig jeg var når jeg skulle gå Romsdalseggen. Men slik kan jo værsituasjonen i Norge være. 😉 I år blir det i alle fall en utforsking av fjellverden i Lofoten for min del, og det gleder jeg meg til!

    • Åhh, også Lofoten da! Det kommer til å bli fantastisk! Ja, det været er jo alltid en utfordring. Det fine med dårlig vær, er det det noen ganger kan være litt sjarm det også (bare ikke akkurat når man skal gå Romsdalseggen eller andre fjellturer) ?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.