Lima er stort. Det bor omkring 10 millioner her og det er klart at det kan bli mye kjas og mas ut av det. Vi ble hele tiden varslet om at man måtte være forsiktig, spesielt om kvelden. Jeg blir selvfølgelig ekstra nervøs av sånne advarsler, men jeg må ærlig innrømme at jeg ikke følte meg noe spesielt utsatt. Lima var en helt grei by å komme seg rundt i. Og så lenge man bruker sunn fornuft og forsiktighet, er ikke Lima en spesielt skummel by.

Skummel eller ikke. Lima en skikkelig gourmetby. På listen over verdens beste restauranter, finner du hele 3 av disse på topp 50.

Central – verdens 4. beste restaurant

Og med en bursdagsfeiring innabords, var det helt på sin plass at vi skulle besøke en av disse. Valget falt på Central, som ligger som 4. beste restaurant på denne lista. Det er klart forventningene er noe høye når du skal ut å spise denne kvelden!

Inngangen til restauranten er ganske så nøytral. Taxisjåføren sliter litt med å finne det, men etter litt hjelp kommer vi frem. Til og med jeg er litt usikker på om det er riktig restaurant, men så fort vi kommer inn er det ikke noe mer tvil. Vi kommer litt tidlig for å være sikker på at vi får bordet vårt. Kommer du mer enn 15 minutter for sent, kan du risikere å miste bordet ditt. Vi bestiller en fancy cocktail i baren og venter på bordet vårt. I hele den ene enden av restauranten er det en gigantisk glassvegg som skiller kjøkkenet fra restauranten. Vi får et bord helt inntil glassveggen og kan følge med på alt som skjer på kjøkkenet. Det er ikke få kokker i sving her!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi har bestilt en 11 retters tastingmeny med tilhørende vin. Ved siden av oss ligger menyen så du har full oversikt over hva som blir servert og hva slags høyde over (eller under) havet ingrediensene kommer fra. Her er det alt fra sjømat fra 20 meter under havet til delikatesser fra Andesfjellene på 3900 meter over havet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Du får ikke ekstremt store retter, men det er noen smaksbomber uten like. Etter 11 retter og nok vin, strutter i hvert fall magen min som en ballong og sier stopp! Da jeg tror jeg er ferdig for kvelden, kommer jammen meg sjefen sjøl med en ekstra fancy dessert og gratulerer meg med dagen! Jeg syns det er ekstra hyggelig når eieren tar seg tid til både gjester og ansatte. Vi så han gjennom hele kvelden, enten på kjøkkenet eller ute blant gjestene.

Maten er i en klasse for seg. Lokalene veldig innbydende og koselige og det er absolutt ikke stivt her. Du bør booke bord i god tid. Jeg booket 1 måned i forveien.

En 11 retters med tilpasset vinmeny koster per person ca 550 Nuevos Soles (ca 1400,- NOK). Du kan også få en 18 retters tastingmeny eller du kan bestille vanlige retter fra a la carte menyen.

Astrid y Gaston – verdens 14. beste restaurant

Etter vår rundreise på 14 dager i Peru, og med Central fortsatt friskt i minne, syns vi også at vi måtte avslutte turen med nok et fancy restaurantbesøk. Jada, jeg innrømmer at jeg er en skikkelig foodie! Siden vi ikke hadde verken planlagt dette eller bestilt bord, så var det kun ledig bord til lunsj. Det passet oss i grunn utmerket siden vi da kunne reise mer eller mindre rett fra restauranten til flyplassen. Vi prøver derfor Astrid y Gaston, som ligger på 14. plass på listen over verdens beste restauranter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Restauranten ligger i en stor, hvit og fancy bygning. Du ankommer i et gigantisk rom som fungerer som en resepsjon. Her kan du sett fra deg ekstra vesker eller handleposer før du blir vist ut på en stor terrasse. Her starter hele reisen i nok en unik matverden. Astrid y Gaston skifter menyen hver 6. måned og akkurat nå serveres vi menyen ”Memories of my Land”. Vi starter med en drink og flere snacksretter. Etter det som må være 5-6 apretifs, vises vi inn i restauranter. På vei inn til der vi skal sitte, går vi forbi kjøkkenet. Nok en gang en hel haug med kokker i sving for at du skal få en matopplevelse litt utenom det vanlige.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På en tastingmeny får du ikke store retter. Jeg hadde i grunn bare takket ja til dagens lunsj, uten å tenke på hvor mange retter vi skulle få. Etter 2 timer og så mange retter at jeg hadde kommet ut av tellingen, måtte jeg be en av servitørene ringe og utsette den bestilte taxien. De ordnet opp på et blunk og vi kunne nyte den siste timen med nok en drøss retter. Det er helt umulig å ramse opp alt vi smakte på, men det var alt fra musling, crispy tang, marsvin, ål, søtpotet, plomme i geitemelk og mynte… ja, dette var bare en brøkdel. Resten enten husker jeg ikke eller klarer ikke uttale navnet på. Jeg lar bildene tale for seg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg lurer på om vi var opp i 29 retter. Noe som er hinsides mange retter. Selv med relativt små retter, så lover jeg deg at du blir mett når du runder rett nummer 29.

Du kan velge om du vil ha vinmeny eller bestille glass for glass. Vi valgte sistnevnte, og endte opp med et glass hvitt, rødt og dessertvin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sammenlignet med Central, så er maten helt klart på samme nivå. Fantastisk! Jeg syns imidlertid at det var mer intimt og mindre stivt på Central. Lokalene på Astrid y Gaston er veldig åpne og mye luft mellom bordene. Du får litt mer følelsen av å sitte på utstilling. Garantert flere ansatte enn gjester. Servicen er upåklagelig. Vår vinkelner var nok kanskje ikke den mest oppmerksomme når vi hadde tomme vinglass, men dog – dette er absolutt en restaurant du må besøke. Skal du velge kun en av disse, ville jeg nok valgt Central.

Pris per person for lunsj med 3 glass vin er 600 Nuevos Soles (1550,- NOK).

Panchita

Er du ikke fan av mikroskopiske retter, men ønsker en restaurant med store, fyldige porsjoner ville jeg prøvd Panchita. Den drives av en av de to eieren fra forrige restaurant; Gaston.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dette er en fusion av peruiansk og kreolsk mat. En garantert vellykket kombo. Vi var kjempesultne og valgte å begynne med en forrett hver. Hovedrettene alene er så store at du fint kan dele de. Den ene hovedretten, Ceviche en typisk peruansk rett, var så stor og mektig at det alene kunne vært en hovedrett.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Restauranten er stor og kan huse mange. Allikevel fikk vi vite at du må ha reservasjon for å få plass. Vi bestilte samme dag, så det er ikke noe problem å få bord her. Kan være at det er vanskeligere i helgene.

2 forretter, 2 hovedretter og 1 flaske vin kommer på ca. 300 Nuevos Soles (ca. 800,- NOK)

Alle priser i NOK er per juli 2015.

Trenger du flere tips fra Lima? Sjekk ut disse innleggen: Bo fasjonabelt i Lima og Rundtur og bursdagsfeiring i Lima

Previous articleBo fasjonabelt i Lima
Next articleJungelliv i Amazonas

6 COMMENTS

    • Ja, det var absolutt en spennende opplevelse. Jeg var ikke helt forberedt på at det var så mange retter på Astrid y Gaston. Nesten så det ble litt for mange egentlig. Kan si det ble min lengste lunsj noensinne i hvert fall 🙂

  1. Godt indlæg Elsabeth. Synes altid det er spændende at læse om andres madoplevelser derude i verden. Vi bliver helt sulten af at se alle dine dejlige billeder. Super!

    • Tusen takk for det! Å spise god mat er halve reiseopplevelsen for meg! Nå sjekker jeg alltid listen over verdens beste restauranter før jeg skal besøke et nytt sted. Ellers syns jeg ekte og autentisk gatemat er veldig spennende også!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.