13. august 1961 er den skjebnesvangre datoen for Berlinmuren. Det var da den kom opp. På 24 timer ble den 155 km lange ”muren” opprettet. I første omgang var dette et stålgjerde med sterkt bevæpnede vakter, som raskt ble til en solid murvegg på 3,6 meters høyde.

Berlin

Det er ikke så mange steder du finner rester av muren, men i Görlitzer Park kan du tydelig se hvor muren har stått.

Du hører alltid snakk om muren, ikke murene, men det var faktisk 2 murer. I juni 1962 ble det opptil 100 meter innenfor på den østlige siden, bygget opp en lignende sperring. Stod det noen bygninger her, ble de revet. Denne passasjen ble kalt dødssonen. Her fikk vaktene full oversikt hvis noen prøvde å rømme. Dødssonen ble fylt med sand og grus slik at vaktene også kunne se fottavtrykk.

2015-03-25_0005

Det var bare på vestsiden muren var tagget på. Nettopp av den grunn at her kunne man bevege seg fritt inntil muren.

Det var offisielt 136 personer som døde under et forsøk på å rømme fra øst til vest, den yngste var bare 1 år og den eldste var en dame på 80 år.

Folkene i Vest Berlin brukte muren som en søppelplass. De kastet bare det de ikke trengte over på den andre siden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

East Side Gallery

East Side Gallery har du garantert hørt om. Men visste du at murgalleriet egentlig skulle bli fjernet innen 1991 var over og bortauksjoneres verden over slik at det kunne bli bevart? Muren ville rett og slett ikke tåle å bli flyttet, så galleriet ble derfor fredet.

I 2009 fikk veggen en real makeover i forbindelse med 20 års jubileet for murens fall.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Brother Kiss» er nok trolig det mest fotograferte maleriet på East Side Gallery. Det er den sovjetiske lederen Leonid Brezhnev som kysser sin øst tyske rival Erich Honecker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

The Wall Panorama

I Friedrichstrasse 205 ved Checkpoint Charlie finner du The Wall Panorama som er et gigantisk 180 graders maleri fra en typisk høstdag på 1980 tallet. Det koster 10 Euro å gå inn og det er som en tidsmaskin. Du kan gå opp på et platå og få full oversikt over et lite stykke Berlin. Det er mørkt og ut fra en høyttaler kommer det stadig vekk kunngjøringer med en mørk og autoritær stemme som virkelig får deg til å grøsse. På bildene ser du tydelig dødsstripen som er godt opplyst, samt vakttårn og okkuperte gårder. Maleriet er så levende laget at det føles et sekund som om du er satt 30 år tilbake i tid og opplever den kalde krigen rett på huden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Utenfor selve maleriet er det en utstilling med bilder fra den samme tiden, samt historier fra folk som levde både på øst- og vestsiden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hvis du har tenkt deg til Berlin, vil jeg absolutt anbefale denne spennende utflukten litt utenfor selve bykjernen! Er du av den aktive typen, er også en sykkeltur i ukjente deler av Berlin å anbefale. Mer om dette finner du her.

Ønsker du å bo hipt, kult og laid-back på budsjett i Berlin, sjekk ut dette hotelltipset!

Previous articleSkarvheimens perler
Next articleHaukenestårnet – Østfolds høyeste overnatting

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.